Grieks

Fava


fava-bean-recipe1

Ingrediënten

voor 6-8 porties:

  • 500 g gele spliterwten,
  • 2 uien,
  • 150 ml extra verge Griekse olijfolie,
  • 2 kleine laurierbladen,
  • zout,
  • sap van 1 grote citroen,
  • 2 bosuien

Een van de simpelste gerechten is Fava, een romige, zeer smakelijke puree van gele spliterwten, geserveerd met citroen, olijfolie en gehakte ui. Een goede Fava hangt af van een zorgvuldige bereiding en goede ingrediënten.

Gele spliterwten zijn verkrijgbaar in goed gesorteerde groentewinkels, natuurvoedingszaken, in toko’s en Midden-Oosterse winkels. Fava is heerlijk als voorgerecht, opgediend met stevig, goed brood. Of geef het als voedzaam en voordelig hoofdgerecht, bijvoorbeeld met brood, een groene salade en sardines of plakken worst.

Voorbereiding:

Was de spliterwten in een zeef onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken. Pel de uien en hak ze heel grof.

Bereiding:

Verhit 75 ml olijfolie in een zware pan en smoor de uien langzaam gaar, zonder te bruinen. Voeg de erwten toe en bak ze even mee. Doe de laurierbladen erbij en voeg zoveel water toe dat de erwten ca. 1 cm onder staan. Breng aan de kook, draai het vuur dan laag en kook de erwten met het deksel schuin op de pan zachtjes gaar, in 30-40 minuten. Roer de erwten vaak door en voeg zo nodig meer water toe. (Let er goed op dat de pan bodem niet aanbrandt.) Voeg ca. 10 minuten voor het einde van de kooktijd zout toe.

Neem de pan van het vuur als de bonenpuree romig en zacht is. Neem de laurierbladen eruit. Dek de pan af met een schone theedoek, leg het deksel stevig op de pan en laat de puree ca. 30 minuten uitstomen. Pureer de bonenpuree met de staafmixer of in de keukenmachine, samen met het citroensap en de rest van de olijfolie, tot een glad mengsel.

Laat de puree (iets) afkoelen en breng zo nodig op smaak met citroen, zout en/of olie. Dien op in een wijde schaal, giet er wat olie over en bestrooi met fijngehakte (bos)ui.

Suggesties:

Heerlijk als meze met vers brood maar ook als verbindingsgerecht in een recept.

Categorieën:Grieks

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.