Grieks

Giouvarlakia (gehaktballen soep)


giouvarlakia-soep

Deze winterse soep is een favoriet van veel Grieken. Heerlijk om te eten met een glas retsina of droge witte wijn erbij. Ondanks de vele ingrediënten, is de soep relatief eenvoudig te maken. Binnen een uur tovert u deze overheerlijke lekkernij op tafel. Het recept voorziet in soep voor 4 tot 6 personen en gaat gepaard met de zo typische, Griekse citroentwist.

Recept Gioyvarlakia soep (1)

Ingrediënten

500 gram gehakt
100 gram risotto rijst
3 takjes peterselie
4 blaadjes munt
1 ei
1 ui
2 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel peper

3 liter water
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel zout
1 theelepel peper
50 gram risotto rijst

Eigeel van 1 ei
1 citroen

Bereidingswijze

Leg de 100 en 50 gram risotto rijst in afzonderlijke schaaltjes te weken in een laagje water. Snijd de ui, peterselie en mint klein en doe dit samen met het gehakt in een kom. Voeg het ei, de olijfolie, de 100 gram geweekte rijst en de peper en zout toe. Meng het geheel goed door elkaar. Draai hier mooie gehaktballen van.

De ballen laten we even rusten en we gaan aan de gang met de soep. Breng 3 liter water aan de kook en leg de gehaktballen in het kokende water, samen met 1 theelepel zout en 1 theelepel peper. Door het koken van het vlees ontstaat er een schuimlaagRecept Gioyvarlakia soep (14); met een schuimspaan deze
verwijderen. Na 20 minuten koken, voegt u 50 gram geweekte risotto rijst toe en kookt u het nogmaals 20 minuten. Na deze 20 minuten haalt u de pan van het vuur. Nu is het tijd voor de de bereiding van de ei-citroen saus.

Recept Gioyvarlakia soep (20)Doe het eigeel samen met de citroensap in een kom en roer dit goed door elkaar. Neem een lepel van de soep en voeg deze toe aan de saus. Roer het opnieuw goed door elkaar. Herhaal dit 5 keer en roer daarna het verkregen ei-citroen-soepmengsel door de pan met soep. Let op dat de pan met soep tijdens deze laatste fase niet meer op het fornuis staat en aan de kook is, want dan gaat het ei namelijk schiften en ziet het er niet zo lekker uit. Dit heeft overigens geen invloed op de smaak.

Bij het serveren besprenkelt u de soep met wat citroensap en verse peper voor een extra smaakbeleving.
Tip! Eet u de soep graag iets romiger? Rol de gehaktballen dan door de bloem voordat u ze  kookt en voeg het gehele ei toe aan de saus in plaats van enkel het eigeel.

Kali Orexi!

Advertenties

Categorieën:Grieks, Proteïnen, Rundvlees, Soep

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.