Grieks

Calamaris


calamaris

Ingrediënten;

 • 500 gr verse inktvis, schoongemaakt en in niet te dunne ringen gesneden (markt of visboer)
 • 1 geklutst ei
 • 200 gr maismeel of patentbloem
 • 1 royale tl paprikapoeder, pikant
 • ½ tl chilipoeder
 • Vers gemalen zwarte peper
 • Zeezout
 • 1 limoen
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • Flink halvanaise of half mayonaise en half yoghurt
 • Frituur- of zonnebloemolie (geen olijfolie!)
HULPMIDDELEN
RVS schaaltjes, mes, frituur

Elke keer als ik bij de Griek zit dan neem ik deze als voorgerecht omdat het zo ongelooflijk lekker is. Het is makkelijk en snel zelf te maken. In sommige supermarkten zijn er ook kant en klare zakken te koop uit de diepvries, maar die zijn echt niet lekker omdat er nauwelijks vis inzit! Dit is voldoende voor 2 flinke porties als hoofdgerecht. Als voorgerecht porties halveren.

 

Bereidingswijze

Koop schoongemaakte inktvis bij de visboer of op de markt en snijd ze (of laat ze snijden) in niet te dunne ringen. Maak dan in een RVS schaal gekruid beslag liefst van maismeel. Doe meel of anders bloem in de kom en voeg chilipoeder, paprikapoeder, peper, zout en het geklutste ei toe. Roer met een garde door elkaar en voeg water toe tot je een niet te dun, maar glad beslag krijgt. Doe dan olie in een pan of wok en laat op een temperatuur komen van 170 tot 180 graden. Testen met een stukje broodkorst. Haal dan de inktvis ringen door het gekruid beslag en frituur deze in de pan enkele minuten tot ze mooi krokant en bruin zijn. Maak dan de saus. Meng mayonaise en Griekse yoghurt door elkaar met de geperste knoflook en limoensap. Proef tot de verhoudingen goed zijn. Serveer nu de krokant gefrituurde calamaris op een bord met de saus en wat Griekse salade. Je kan in plaats van deze saus ook kiezen voor verse tzatziki of pure knoflooksaus. Smullen!

Serveertips

Erg lekker met Griekse salade, verse frites of knoflookbrood en deze saus óf Griekse tzatziki (of beide sauzen). Drink er koele Retsina of een droge witte wijn bij.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.