Grieks

Dolmades


Greek-Dolmades-recipe-Stuffed-Grape-Leaves1

Korte omschrijving gerecht:
Dolmadakias komen eigenlijk in alle mediterrane keukens voor. Veelal zijn het vegetarische hapjes maar er zijn recepten met lamsvlees

Aantal personen: 4

Ingrediënten:

 • 200 gram verse druivenbladeren (of uit blik)
 • 2 kopjes ongekookte rijst
 • 2 tot 3 middelgrote uien
 • 1,5 kopje olie
 • 3 eetlepels pijnboompitten
 • 2 eetlepels vers gehakte peterselie of dille
 • 1 eetlepel vers gehakte munt of een halve eetlepel gedroogde
 • .Zout
 • Peper
 • 1 theelepel suiker
 • Sap van 2 citroenen
 • Partjes citroen naar smaak

Hulpmiddelen:
Rijstkoker, stoompan, koekenpan en een koksmes

Voorbereiding:
Spoel de wijnbladeren goed uit. Snij de kruiden heel fijn.

Bereidingswijze:

Snij de steeltjes van de verse druiven bladeren af en blancheer de bladeren gedurende 5 minuten in kokend gezouten water. In een zeef laten uitlekken en afkoelen. (Druiven bladeren uit blik laten uitlekken, goed wassen, 1 minuut in kokend water leggen en in een zeef laten uitlekken en afkoelen)

Voor de vulling rijst in een zeef doen en zo lang wassen tot het water helder blijf. Uien pellen, raspen of in een keukenmachine pureren.
Helft van de olie verhitten en uien goudgeel fruiten. Rijst droogdeppen en met de pijnboompitten bij de ui doen en meebakken. Twee kopjes water verhitten en toevoegen. Kruiden, peper, zout en suiker toevoegen. Vulling laten koken tot de rijst halfgaar is en de pan van het vuur halen.

Uitgelekte druivebladeren met de glanzende kant naar onderen, op een werkvlak uitspreiden. Op ieder druiveblad 1 theelepel vulling leggen. Zijkanten van bladeren over de vulling naar binnen vouwen en ieder blad in de richting van de punt oprollen. Niet te strak oprollen, de rijstvulling zet bij het koken nog wat uit. Een grote pan met de druivebladeren bekleden en hierop de rolletjes leggen. Over iedere laag zout en peper strooien. Op de bladeren een omgekeerd deksel leggen zodat de rolletjes niet open kunnen gaan bij het koken. Rest van de olie toevoegen. Citroensap erbij gieten en met heet water aanvullen tot de druivebladeren net onderstaan. Aan de kook brengen en 1 uur met deksel op de pan op matig vuur zachtjes laten koken. Gevulde druivebladeren laten afkoelen en koud als voorgerecht, met partjes citroen en yoghurt, serveren.

Tip: Als voorgerecht moet u de rolletjes zo klein mogelijk maken. Gebruik niet te veel blad voor 1 rolletje, snijd de grote bladeren liever iets bij. De resten, kapotte of wat grove bladeren kunt u gebruiken om de bodem van de pan mee te blekleden. De rolletjes kunnen dan niet vastplakken. Reken 4-8 gevulde druivebladeren per persoon en maak gerust een grote hoeveelheid klaar. In de koelkast blijven ze een paar dagen goed.

Serveertips:
Lekker met een glaasje ouzo, tsipouro of een rode Imiglykos

 

saus

Avgolemono-saus is een typische Griekse saus die gebruikt wordt in soepen, bij groenten, over dolmades, gevulde courgettes en bij lamsvlees. In soepen wordt de saus gebruikt om te binden en in andere gerechten geeft de saus een verfrissende smaak van een vleugje citroen.
Avgo betekent ei. Lemoni betekent citroen. De samenvoeging van deze twee woorden levert avgolemono op.

Saus bereiding

 • 1 kop bouillon (warm),
 • 3 eieren,
 • 1 citroen :

klop eieren met citroensap, + voeg de bouillon straalsgewijs al roerend bij, verwarm de saus zachtjes aan in het gerecht maar laat niet koken, anders koken de eieren !!! succes !!

Categorieën:Grieks, Mezedes, Vegetarisch

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.