Korte omschrijving gerecht:
Kleftiko, vrij vertaald, betekent gestolen vlees of gestolen lam. De legende zegt dat, een dief zou stiekem op een afgelegen Griekse heuvel een lam stelen . Hij zou het vlees voor vele uren koken. Dat deed hij in gat gevuld met hete kolen wat weer wet gesloten met modder opdat de stoom van het koken niet zichtbaar zou zijn voor de herders.
Aantal personen: 4
Ingrediënten:
Lamsfilet of schenkel
1 Rozeval Aardappel p/p
1 Tomaat p/p
1/2 wortel p/p
Oregano, tijm, peper en zout en wat verse mint
Olijfolie 3 eetlepels
1 citroen
feta 1 plak
Hulpmiddelen:
Braadpan
ovenschaaltjes á 15cm rond
of aluminiumfolie met bakpapier
Voorbereiding:
Doe het lamsvlees in een schaal voeg daar de olijfolie, citroensap, en de kruiden bij vermeng dit met elkaar en zet dit een uurtje koud weg.
snij de aardappel, wortel en ui in grove stukken
Ontdoe de tomaten van hun zaadlijst en snij dit ook in grove stukken
Verwarm de oven voor op 170 gr
Bereidingswijze:
Maak per persoon een pakketje van aluminiumfolie en bakpapier doe daarin het mengsel van vlees en groenten. Verbrokkel er wat feta door en vermeng dit voorzichtig en vouw het dicht. Zo dat er geen stoom meer uit kan ontsnappen. Zet de pakketjes in de oven op 150 gr en laat het er 3 á 4 uurtjes in staan.
Serveertips:
Serveer het met een paar verse blaadjes mint en zet er een frisse salade bij. Kali orexi
Wijn advies:
Palivos Anemos rood of Papaioannou Estate Nemea rood beide te verkrijgen bij www.grieksewijnen.com
Categorieën:Grieks, Hoofdgerecht, Lamsvlees, Proteïnen