Advertenties
Grieks Hoofdgerecht Lamsvlees Proteïnen

Kleftiko

Korte omschrijving gerecht:

Kleftiko komt van het woord Kleften. Kleften waren Vrijheidsstrijders die vochten voor de Griekse onafhankelijkheid. Zij groeven een gat , deden hier ingepakt vlees in, kolen erover heen en zand erover. Zo kon er geen vuur of rook in het donker van veraf gezien worden.

Ingrediënten:
Lamsfilet of schenkel
1 Rozeval Aardappel p/p
1 Tomaat p/p
1/2 wortel p/p
Oregano, tijm, peper en zout  en wat verse mint
Olijfolie 3 eetlepels
1 citroen
feta 1 plak

Hulpmiddelen:

Braadpan
ovenschaaltjes á 15cm rond
of aluminiumfolie met bakpapier

Voorbereiding:
Doe het lamsvlees in een schaal voeg daar de olijfolie, citroensap, en de kruiden bij vermeng dit met elkaar en zet dit een uurtje koud weg.

snij de aardappel, wortel en ui in grove stukken
Ontdoe de tomaten van hun zaadlijst en snij dit ook in grove stukken
Verwarm de oven voor op 170 gr

Bereidingswijze:

Maak per persoon een pakketje van aluminiumfolie en bakpapier doe daarin het mengsel van vlees en groenten. Verbrokkel er wat feta door en vermeng dit voorzichtig en vouw het dicht. Zo dat er geen stoom meer uit kan ontsnappen. Zet de pakketjes in de oven op 150 gr en laat het er 3 á 4 uurtjes in staan.
Serveertips:

Serveer het met een paar verse blaadjes mint en zet er een frisse salade bij. Kali orexi

Wijn advies:

Palivos Anemos rood of Papaioannou Estate Nemea rood beide te verkrijgen bij www.grieksewijnen.com

Advertenties
%d bloggers liken dit: