Grieks

Kleftico


kleftiko-2

Korte omschrijving gerecht:

Kleftiko, vrij vertaald, betekent gestolen vlees of gestolen lam. De legende zegt dat, een dief zou stiekem op een afgelegen Griekse heuvel een lam stelen . Hij zou het vlees voor vele uren koken. Dat deed hij in gat gevuld met hete kolen wat weer wet gesloten met modder opdat de stoom van het koken niet zichtbaar zou zijn voor de herders.

Aantal personen: 4

Ingrediënten:
Lamsfilet of schenkel
1 Rozeval Aardappel p/p
1 Tomaat p/p
1/2 wortel p/p
Oregano, tijm, peper en zout  en wat verse mint
Olijfolie 3 eetlepels
1 citroen
feta 1 plak

Hulpmiddelen:

Braadpan
ovenschaaltjes á 15cm rond
of aluminiumfolie met bakpapier

Voorbereiding:
Doe het lamsvlees in een schaal voeg daar de olijfolie, citroensap, en de kruiden bij vermeng dit met elkaar en zet dit een uurtje koud weg.

snij de aardappel, wortel en ui in grove stukken
Ontdoe de tomaten van hun zaadlijst en snij dit ook in grove stukken
Verwarm de oven voor op 170 gr

Bereidingswijze:

Maak per persoon een pakketje van aluminiumfolie en bakpapier doe daarin het mengsel van vlees en groenten. Verbrokkel er wat feta door en vermeng dit voorzichtig en vouw het dicht. Zo dat er geen stoom meer uit kan ontsnappen. Zet de pakketjes in de oven op 150 gr en laat het er 3 á 4 uurtjes in staan.
Serveertips:

Serveer het met een paar verse blaadjes mint en zet er een frisse salade bij. Kali orexi

Wijn advies:

Palivos Anemos rood of Papaioannou Estate Nemea rood beide te verkrijgen bij www.grieksewijnen.com

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.