Korte omschrijving gerecht:
Baklava gebak met amandelen.
Ingrediënten:
- 1/2 kilo bladerdeeg (flinterdunne)
- 2 kopjes fijngesneden amandelen
- 1 1/2 kopje boter
- 1/2 kopje suiker
- 1 eetlepel Kaneel
VOOR DE SIROOP
- 3 kopjes suiker
- 1 kopje honing
- 2 kopjes water
- grof gemalen kaneel
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
Hulpmiddelen:
Beslagkom, kleine ovenschaal (vierkant)
Voorbereiding:
Oven voorverwarmen 140 graden, Boter klaren, kaneel raspen
Amandelen in stukjes snijden.
Bereidingswijze:
In een kom de amandelstukjes, suiker en kaneel mengen. Neem dan een kleine ovenschotel en vet die in met boter. Leg er een paar vellen (ook ingevet) bladerdeeg in. Daar wat van het amandelmengsel op doen, dan weer wat ingevette bladerdeegvelletjes, dan weer wat mengsel etc.
Als laatste afdekken met 6 of 8 velletjes, ingevet, bladerdeeg.
Dan met een scherp keukenmes de bovenkant insnijden, zonder druk te zetten, in ruitjesvorm. Met een beetje water besprenkelen. Ongeveer een uur in de oven bakken.
In die tussentijd maak je de siroop als volgt: alle ingrediënten in een pannetje doen en 15 minuten haard doorlaten koken.
Als de baklava klaar is laten afkoelen en de hete siroop erover gieten. In stukken snijden op de lijnen die er door u zijn opgezet.
Serveertips:
De amandelen kun je ook vervangen voor walnoten of pistachenoten.