Dessert

Galaktoboureko


Korte omschrijving gerecht:

Grieken nemen geen bloemen mee naar hun gasten maar vaak een geheimzinnige zak die al snel verraadt wat er in zit “Melkkoek”. Één van de lekkerste is deze.

Ingrediënten:

  • 1l melk
  • bloem
  • 300gr filodeeg
  • 100 gr gesmolten boter
  • 3 el boter
  • 5 eieren
  • 200 gr suiker
  • 150 gr tarwe griesmeel
  • merg van een vanillestokje

Voor de siroop

  • 300gr suiker
  • 2dl water
  • 1 el citroensap
  • 1/2 tl vanille-extract

Hulpmiddelen:

Steelpan, mengkom, schaaltje, bakvorm 20×30 cm, scherp koksmes

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 190 gr. Een grote bakvorm invetten en de helft van de vellen deeg met de boter bestrijken. Hier de bodem van de bakvorm mee bedekken. Uitstekende stukken deeg eroverheen vouwen (in vetten)

Bereidingswijze:

 

De melk in een pan verhitten en onder voortdurend roeren de griesmeel toevoegen en laten binden. De pan van het vuur nemen. De eieren los kloppen en met de suiker en de vanille al roerende in de pan doen. De boter toevoegen en doorroeren tot hij is gesmolten. De pudding laten afkoelen.

De afgekoelde pudding over het deeg schenken,  en bedekken met de overige, met boter bestreken vellen deeg. Uitstekende deegstukken afsnijden, de bovenkant met boter bestrijken, besprenkelen met water en in een matig (160ºc) warme, voorverwarmde oven een half uur bakken.

De siroop maken door het water, de suiker, de citroensap en -schil 15 minuten samen te laten koken. De schil verwijderen en de siroop over de Galaktoboureko schenken zodra deze uit de oven komt.

Serveertips:

Filodeeg droogt snel uit. Bewaar niet gebruikte velletjes daarom tussen twee met een vochtige theedoek afgedekte theedoeken. Dek het gebak niet af want dan wordt de bladerdeeg slap.

Categorieën:Dessert, Gebak, Grieks

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.