Grieks

Garides saganaki


20190529_112519

Korte omschrijving gerecht:
Garides Saganaki is eigenlijk Garnalen in tomatensaus met gebakken Feta. Dit gerecht wordt in heel Griekenland gemaakt maar elke kok geeft er zijn eigen draai aan. Het kan ook als hoofdgerecht worden gemaakt

Aantal personen: 4

Ingrediënten:

  • 2 rode uien
  • 1 kilo tomaten
  • 1 rode en groene paprika
  • 3 tenen knoflook
  • half bosje peterselie
  • 1 eetlepel oregano (gedroogd)
  • peper & zout
  • 250 gr Feta
  • 500 gr verse grote garnalen (liefst met kop en staart)
  • Ouzo
  • 1 klein blikje tomatenpuree voor de kleur
  • 1 snufje cayennepeper
  • 100 ml vis bouillon
  • olijfolie

Hulpmiddelen:
Hapjespan, ovenschaal, koksmes

Voorbereiding:

  • Pel de tomaten en verwijder de zaadlijsten
  • Hak de tomaten fijn
  • Hak de uien fijn
  • Verwijder de zaadlijst en snij de paprika’s in dunne repen en daarna door de helft
  • Hak de kruiden fijn
  • verwarm de vis bouillon
  • verwarm de oven voor op 160 gr

Bereidingswijze:
Verwarm de olijfolie en fruit de uien en de knoflook glazig. Vervolgens de paprika erbij en fruit dit een minuut of drie door. Doe de tomaten en de kruiden erbij en laat dit even op een hoog vuurtje doorkoken. Blus het met een lekkere scheut Ouzo.

Vul een ouzo glas en voeg er 2 ijsblokjes bij (yamaz!!) voor bij het koken

Temper het vuur en voeg de suiker, kaneel, tomatenpuree en cayennepeper toe. Breng het op smaak met zout en peper. Doe de vis bouillon erbij en laat dit 20 minuten lekker inkoken.
Voeg de helft van de feta verbrokkelt toe en laat vervolgens nog een 5 minuten door pruttelen.

Verdeel de garnalen in de ovenschalen en doe de saus erover, verbrokkel de rest van de feta over de schalen en zet ze voor 10 minuten in de oven.

Serveertips:
Lekker met Grieks stokbrood of ciabatta.
Voor een hoofdgerecht kan je de garnalen vervangen voor ongepelde tijgergarnalen

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.