Korte omschrijving gerecht:
Garides Saganaki is eigenlijk Garnalen in tomatensaus met gebakken Feta. Dit gerecht wordt in heel Griekenland gemaakt maar elke kok geeft er zijn eigen draai aan. Het kan ook als hoofdgerecht worden gemaakt
Aantal personen: 4
Ingrediënten:
- 2 rode uien
- 1 kilo tomaten
- 1 rode en groene paprika
- 3 tenen knoflook
- half bosje peterselie
- 1 eetlepel oregano (gedroogd)
- peper & zout
- 250 gr Feta
- 500 gr verse grote garnalen (liefst met kop en staart)
- Ouzo
- 1 klein blikje tomatenpuree voor de kleur
- 1 snufje cayennepeper
- 100 ml vis bouillon
- olijfolie
Hulpmiddelen:
Hapjespan, ovenschaal, koksmes
Voorbereiding:
- Pel de tomaten en verwijder de zaadlijsten
- Hak de tomaten fijn
- Hak de uien fijn
- Verwijder de zaadlijst en snij de paprika’s in dunne repen en daarna door de helft
- Hak de kruiden fijn
- verwarm de vis bouillon
- verwarm de oven voor op 160 gr
Bereidingswijze:
Verwarm de olijfolie en fruit de uien en de knoflook glazig. Vervolgens de paprika erbij en fruit dit een minuut of drie door. Doe de tomaten en de kruiden erbij en laat dit even op een hoog vuurtje doorkoken. Blus het met een lekkere scheut Ouzo.
Vul een ouzo glas en voeg er 2 ijsblokjes bij (yamaz!!) voor bij het koken
Temper het vuur en voeg de suiker, kaneel, tomatenpuree en cayennepeper toe. Breng het op smaak met zout en peper. Doe de vis bouillon erbij en laat dit 20 minuten lekker inkoken.
Voeg de helft van de feta verbrokkelt toe en laat vervolgens nog een 5 minuten door pruttelen.
Verdeel de garnalen in de ovenschalen en doe de saus erover, verbrokkel de rest van de feta over de schalen en zet ze voor 10 minuten in de oven.
Serveertips:
Lekker met Grieks stokbrood of ciabatta.
Voor een hoofdgerecht kan je de garnalen vervangen voor ongepelde tijgergarnalen
Categorieën:Grieks, Mezedes, Proteïnen, Schaaldieren, Zeevruchten