Bijgerechten

Griekse-tomatensaus basis)


INGREDIËNTEN 4 PERSONEN

2 á 3 blikjes tomatenblokjes (verse tomaten mag ook maar dan zonder vel en zaadlijsten, 2 kilo) De smaak van verse tomaten hier verschilt enorm ten opzichte van die in Griekenland. De tomaten van daar worden veelal direct ingeblikt en hierheen verscheept. Vandaar de bliktomaten.een rode en een groene paprika(julienne gesneden en gehalveerd)
2 gesnipperde rode uien
2 á 3 fijn gehakte tenen knoflook
1 bosje vers gehakte peterselie
1/2 bosje vers gehakte oregano
2 laurierblaadjes
peper en zout naar smaak
3 eetlepels olijfolie
klein blikje tomatenpuree
250 cl groentebouillon

HULPMIDDELEN

Koksmes
snijplank
blikopener
hapjespan met deksel
spatel

Uitleg;

Bereidingswijze;

Verhit de olijfolie op een matig vuurtje en doe de ui en de knoflook erin en laat dit langzaam glazig worden.
Als het ui mengsel mooi glazig is voeg je de paprika toe en laat deze 2 minuutjes lekker mee bakken.
Blus het mengsel met de tomaten blokjes en voeg de kruiden toe. Maak het op smaak met wat peper en zout en breng dit aan de kook. Laat het een minuut of 5 goed inkoken want anders blijft de tomaat bitter. Doe vervolgens het blikje tomatenpuree en de bouillon erbij en laat het op een klein vuurtje lekker, afgedekt, 20 minuten door pruttelen. Als de saus nog niet ingedikt is laat je de laatste 10 minuten de deksel eraf.
Je basissaus is nu klaar.

Voor een verfijnde saus kun je hem pureren.

Serveertips

Mocht je de saus gaan gebruiken bij vlees dan wordt er vaak 3 schepjes suiker en 2 theelepels kaneel aan toegevoegd en voegen ze wat komijn toe. Dit geeft de saus een geweldige boost

Ga je de saus gebruiken voor een vis gerecht dan wordt vaak de groenten bouillon vervangen door vis fond.

Een echte Griekse smaakmaker is, er een 1/2 kruimige plak Feta door te doen.

Advertenties

Categorieën:Bijgerechten, Grieks

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.