Dit traditionele gerecht wordt echt in elk huis in Griekenland gemaakt. En heeft net zoveel variaties als er Grieken zijn. De originele is vegetarisch maar hieronder heb ik een variatie gemaakt met lamsvlees. Experimenteer er op los maak er je eigen Mousaká van en geniet.
Korte omschrijving gerecht:
Traditionele ovenschotel
Aantal personen: 6
Ingrediënten:
1.5 kg aubergines
– 2 uien
– 4 teentjes knoflook
– 1 kg mager lamsgehakt
– 750 g tomaten
– 2 dl droge wittewijn
– 2 eetlepels fijngehakte peterselie
– 1 kg aardappelen, geschild en in schijfjes van 2 mm gesneden
– 50 g broodkruim
– 60 g boter
– 6 eetlepels bloem
– 1 L melk
– snuifje nootmuskaat
– 2 eierdooiers
– 75 g geraspte Kefalotiri-kaas (of een mengeling van Parmezaanse en gruyerekaas)
– zwarte peper en zout
Hulpmiddelen:
Koekenpan, koksmes, ovenschaal 40-30
Voorbereiding:
De aubergines wassen, afdrogen en de steeltjes verwijderen. In dikke plakken van 1 cm snijden. Bestrooi deze plakken met zout en laat er een uur het water aan onttrekken. Vervolgens afspoelen, licht persen en droog deppen. De uien schillen, fijnhakken. De tomaten ontvellen en ontpitten.
Bereidingswijze:
De plakken aubergine aan weerszijden in hete olie aanbakken en laten uitdruipen op een velletje keukenrol. Het gehakt aanbraden. De knoflook fijnhakken en bij het gehakt voegen; kruiden met peper en zout. De gepelde tomaten door het vlees mengen en 5 min. mee laten bakken. De wijn vermengen met de tomatenpuree en bij het gehakt voegen.
Laat dit op een laag vuur een 1/2e uurtje sudderen, tot het vocht bijna is ingekookt. De kruiden erdoor roeren en zout en peper toevoegen.
De oven voorverwarmen op 180 graden.
Een ovenschaal invetten met olijfolie en de bodem bestrooien met broodkruim. Om en om een laag aubergines, gehaktmengsel en aardappelschijfjes aanbrengen.
Maak een roux van boter en bloem, die iets bruin laten worden en onder voortdurend roeren geleidelijk er de melk aan toevoegen. Langzaam aan de kook brengen en 5 min. al roerend laten pruttelen, tot de saus romig is. Deze vervolgens van het vuur nemen en kruiden met muskaatnoot, zout en peper. De eierdooiers door de kaas roeren en vervolgens door de saus mengen. De saus over de aubergines en aardappelen gieten.
De moussaka ongeveer een uur in de oven laten bakken.
Serveertips:
Dien hem op als hoofd gerecht of snij er kleine vierkantjes van en maak er een mezedes van
Categorieën:Grieks, Hoofdgerecht, Lamsvlees, Ovenschotel, Proteïnen