Brood

Volkoren brood


Volkoren brood

ingrediënten:

  • 500 gr volkoren bloem
  • 100 gr witte bloem
  • 5 gr basterdsuiker
  • 325 gr lauwwarm water (30ºC)
  • 15 gr verse gist ( of 6 gr. droge gist)
  • 8 gr zout
  • 20 gr ongezouten roomboter of olijf olie

voorbereiding:

Meng de bloem in de keukenmachine en doe de gist en suiker bij het lauwwarme water.

Bereiding:

Doe het water met gist langzaam aan het bloemmengsel toevoegen. Laat de keukenmachine rustig op stand 1, in +/-15 minuten mengen tot een soepel deeg, zout en boter nog niet mee mengen. Voeg wat water toe als het deeg te droog is  of extra meel als het deeg te nat is. Verdeel het deeg in twee bollen en leg deze op een met bakplaat met bakpapier. Bestuif met bloem, dek af met plasticfolie en laat 30 minuten rijzen.
Druk het gerezen deeg uit tot een ovalen plak. Vouw de zijkanten over elkaar heen en rol het weer strak op. Maak er weer een bol van en leg hem terug op je bakplaat. en laat weer 30 minuten rijzen.

Druk het gerezen deeg uit tot een ovalen plak. Vouw de zijkanten over elkaar heen en rol het weer strak op. Leg het deeg met de naad naar beneden op een , met bakpapier bekleed, bakplaat. Dek het weer af en laat nog een uur na rijzen. Zet je oven op 230ºC.

Voor het brood in de oven gaat draai je de temperatuur terug naar 200ºC.

20180204_152525

Snij een aantal snede in het deeg om hem nog mooier te laten rijzen.

Voor pistolets verdeel je het deeg in gelijke porties. Voor stokbroden verdeel je het deeg in drieën .

Doe dan het brood in de oven….en besproei de zijkanten en onder kant van de oven even flink met water of zet een braadslede gevuld met wat water onder in de oven…dat zorgt straks voor een lekkere knapperige korst bak voor 20 min.

brood gelijk storten op een rooster en af laten koelen.

20180204_152127

Advertenties

Categorieën:Brood

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.