Grieks

Kotópoulo stin tserépi


 

Kotopoulo tserepa

Het recept hieronder beschrijft een traditionele manier om kip te koken, maar kan ook met andere vleessoorten zoals konijn worden gebruikt. Het is een traditioneel gerecht van Ithaka. Deze manier van koken in de tserépi, een speciaal soort pan, gebruikt men op Itháki en op sommige delen van Kefaloniá.Traditionele gerechten op Ithaka, Griekenland

Ingrediënten

tserepa

Tserepa clay cooking vessel

  • 1 hele kip in stukken gesneden
  • 4 grote, geschilde aardappelen
  • 2-3 grote tomaten 3 á 4 tenen knoflook
  • 1 kop olijfolie
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 theelepels fijngesneden, verse peterselie
  • Sap van 1 citroen
  • Peper en zout

Benodigdheden

Naar alle waarschijnlijkheid heeft u geen houtoven en tserépi voorhanden, dus is een ovenschaal en oven een goed alternatief.

Bereidingswijze

  • Schil de tomaten dun of ontvel ze en rasp deze boven een schaal en vang hierbij tevens het vocht van de tomaat op.
  • Pers de knoflooktenen en doe die bij de tomaten samen met de peterselie, tijm en oregano en breng dit op smaak met peper en zout.
  • Doe de olijfolie in de ovenschaal.
  • Voeg citroensap aan het tomatenmengsel toe en roer alles door elkaar.
  • Leg de stukken kip in het mengsel.
  • De aardappels in grove stukken snijden en tussen het vlees plaatsen.
  • Alles goed door elkaar scheppen zodat het vocht goed met het vlees en de aardappels mengt.

Origineel zou er over de schaal een tserépi geplaatst moeten worden. Echter afdekken met folie heeft niet geheel hetzelfde effect, maar toch een lekker resultaat. Het gerecht heeft ongeveer een uur nodig in een middel warme (160 gr.) oven.

Serveertip

Dien het op met een frisse salade en wat brood. Een glas wijn mag natuurlijk niet ontbreken. Kijk even bij Wijnen aan de Maas en vraag na welke Griekse wijn er goed bij smaakt

Kali Orexi!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.