Kreta heeft het laagste sterftecijfer ter wereld door hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker, wat wordt toegeschreven aan de grote consumptie van olijfolie, n.l. 100 gram per persoon per dag. Het onderzoek bestond uit het observeren van een groep van ca.700 mannen door de tijd heen. Binnen 15 jaar waren er 38 overledenen door hart- en vaatziekten op Kreta en 693 in Nederland. Hier een levensverlengend recept met veel olijfolie.
Ingrediënten:
- 1 kg schouderkarbonade, in stukjes gesneden
- 1 kg prei, 4-5 cm overlangs doorgesneden
- 2-3 geschilde tomaten, gepureerd
- 3/4 kopje (175 ml ) Griekse olijfolie (AH)
- 1/2 kopje rode wijn
- zout, peper
- sap uit een middelgrote citroen
Bereiding:
Verhit de olijfolie en bak het varkensvlees tot het een lichtroze kleur krijgt. Giet de wijn erover en laat het ongeveer 2-3 min. staan tot de alcohol verdampt is.
Voeg de prei, de tomaten en 1,5 kopje water toe. Smoor ongeveer 30-45 minuten met gesloten deksel. Proef het eten en doe er indien nodig wat zout, peper en de citroensap bij.
Categorieën:Grieks, Hoofdgerecht, Proteïnen, Varkensvlees