Grieks

Midia saganaki


Korte uitleg;

Als je ooit naar Griekenland bent geweest kun je dit heerlijke Griekse voorgerecht niet gemist hebben. Het wordt bijna  in elk Psarotaverna (vis taverne) geserveerd. En is een zeer eenvoudig Mosselen saganaki gerecht wat thuis op eenvoudige manier gemaakt kan worden, in minder dan 30 minuten.

‘Saganaki’ verwijst naar verschillende Griekse hapjes, die worden bereid in een kleine pan, met twee handgrepen en zware bodem , ook wel een saganaki of sagani genoemd.

De meest voorkomende traditionele Griekse gerechten gekookt in zo’n pan zijn onder meer feta saganaki en de garides saganaki.

Ingrediënten;

  • Sjalotten 250 gr
  • Vleestomaten 1.5 kg
  • Rode & Groene paprika
  • 1 teentje Knoflook
  • Mosselen 1kg verse of 250 gr diepvries
  • Feta 250 gr
  • Petereselie half bosje
  • Oregano
  • Kopje azijn
  • 2 kopjes visfond
  • Suiker 2 th lepels
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Hulpmiddelen;

  • Ovenschaaltjes
  • Koksmes
  • lepeltje
  • keukenmachine
  • pan
  • hapjespan

Voorbereiding;

  • Snipper de sjalotten rag fijn.
  • Snij de paprika’s in dunne reepjes van 2á3 cm
  • Ontvel de tomaten en haal de zaadlijsten eruit.
  • Hak de tomaten fijn.
  • Kook de mosselen en haal de baard eraf
  • snij de kruiden en knoflook fijn

Bereidingswijze;

Doe de olijfolie in de pan en fruit de sjalotjes glazig. Bak de knoflook even mee en blus alles af met de tomaten. Doe vervolgens de kruiden, de azijn, visfond en de paprika’s erbij en maak de saus op smaak met peper en zout.

Laat de saus vervolgens 10 min inkoken op een matig vuurtje tot het een smeuïg geheel is. Doe de mosselen bij de saus en laat deze even mee sudderen. Verdeel de saus en de mosselen over de ovenschaaltjes.
Verdeel de feta in brokjes over de schaaltjes en roer deze even door de saus. Zet de schaaltjes vervolgens in een voorverwarmde (200 gr) oven en laat deze 15 min door garen. Verbrokkel er voor het serveren een beetje feta over

Kali Orexi (eet smakelijk)

Serveertips;

Serveer met veel brood om te graven in die geweldige saus. Geniet er meer van met een glas droge witte wijn.

Bron; Culinaria Griekenland

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.