Tsoureki – Gevlochten Paasbrood uit Griekenland
Ingrediënten:
- 2 kilo meel (tarwebloem)
- 6 eieren
- ½ liter lauwe melk
- ½ liter suiker
- 325 gram margarine
- 50 ml olijfolie
- 1tl bachari (piment)
- 4 zakjes gist
- ½ glas lauwe water (125 ml)
Bereiding:
Meng met een mixer de margarine met de olie en suiker in een kom, totdat het een massa is geworden. Voeg daarna de eieren toe, samen met de rest mixen. Neem nu een andere kom en doe daar het meel in.
Doe 4 zakjes gist in het lauwe water en roer dit met een lepeltje. Maak met een vuist een kuil in het midden van het meel en giet hierin het water met de gist, vermeng het goed met de hand. Neem 100 cl water en de bachari en kook deze voorzichtig en voeg het water toe aan het deeg. Voeg ondertussen de lauwe melk en het mengsel (margarine, olie, suiker, eieren) dat we eerder hadden voorbereid toe en maak er met de handen een grote deegbal van. Zet deze kom met het deeg op een warme plaats (dichtbij een kachel of verwarming) en doe er een schone theedoek over, zodat de deeg kan rijzen.
Nadat het deeg gerezen is (2 a 3 uur later) snijden we het deeg in lange stukken en vlechten de uiteindelijke vorm. Laat de broden nog even rijzen en daarna smeren we de bovenkant met geklopte eieren met een kwast. De broodjes kunnen nu in de voorverwarmde oven op 150 °C gebakken worden. Bak de broden tot ze goud gekleurd worden, ongeveer 20 minuten tot een half uur.
Tsourekia worden in Griekenland met Pasen gemaakt. Over het algemeen verven de Grieken hun paaseieren rood. Om echte Paschalina Tsourekia te maken kunt u eieren koken, deze rood verven en ze meebakken in het gevlochten paasbrood.