Grieks

Pastitio


Gerecht omschrijving

Griekse traditionele pasta ovenschotel met gehakt en bechamelsaus.

Basis ingrediënten

 • 350g buisvormige, lange pasta
 • 110g feta kaas
 • 2 eieren

Voor de gehaktsaus

 • 700 gr gehakt
 • 2 rode uien
 • tenen fijn gehakte knoflook
 • 1 blikje tomatenblokjes
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1 klontje suiker
 • 1 glas rode wijn
 • 1 stokje kaneel
 • 1 laurierblad
 • 1 kruidnagel
 • peper en zout
 • boter voor invetten van de ovenschaal

Voor de bechamelsaus:

 • 120 g boter,
 • 120 g meel,
 • 900 ml melk (warm)
 • 2 ei dooiers
 • 100 g geraspte Kefalotyri kaas (Parmigiano-Reggiano mag ook)
 • een mespuntje nootmuskaat

Bereiding

 1. Verwarm een hapjespan met de olijfolie en de gesneden ui op gemiddeld vuur glazig. Neem de tijd want de ui moet lekker zoet worden. Doe vervolgens de fijn gehakte knoflook erbij en roer deze een minuutje mee. Daarna de tomaten puree erbij en het gehakt,  Doe ook dit rustig aan (zet het gas een tandje hoger) want het gehakt moet niet koken. braad het gehakt rul en gaar. Blus alles met de rode wijn en laat de alcohol verdampen en de smaken goed vermengen. Doe de tomatenblokjes, en het suiker klontje erbij. Doe de kruidnagel, kaneel en laurier in een theebuiltje, zo kun je ze er makkelijk uit halen, en leg die in de saus. Zodra de saus kookt draai je het vuur laag en laat je het 30 minuten door sudderen met de deksel erop. Roer het zo nu en dan door tot het meeste vocht is verdwenen en er een mooie stevige saus ontstaat. Als de saus klaar is verwijder je het theebuiltje.
 2. De Bechamelsaus. Laat in een pan de boter smelten, zorg dat hij niet bruin wordt. Doe al roerend de bloem erbij tot er een gladde massa ontstaat. Al roerend voeg je de warme melk toe, blijf roeren en zorg dat de saus niet klontert. Kook hem, al roerend, nog even door. Haal de pan van het vuur en voeg de nootmuskaat, zout en peper toe. Verhoog het roer tempo van je garde en voeg de twee eidooiers er één voor één bij en voorkom dat de eidooiers een omelet worden!
 3. Kook de pasta voor de pastitsio 2-3 minuten minder als er op de verpakking staat geschreven, zodat deze niet stuk gekookt is als de oven uitgaat. Giet de pasta goed af en spatel de eieren en de feta kaas er voorzichtig door.
 4. Neem voor de pastitio een groot bakblik ( 30cm ) en beboter die rondom. Doe nu laag voor laag de pastitio samenstellen. Begin met laagje pasta (2 á 3 rijen dik)  en leg die in lange rechte lijnen naast en op elkaar. Daarna het gehaktmengsel en verdeel dit gelijkmatig. Doe daar op de rest van de pasta. Hierna giet je de bechamelsaus er overheen en strooi je op het laatst de geraspte kaas erover.
 5. Zet de schaal in een voorverwarmde (180-200 C) oven en laat hem in ongeveer 40 minuten garen. Zodra er een goud bruine korst op zit haal je hem uit de oven en laat je hem even rusten voor je hem serveert.

Kali Orexi (eet smakelijk)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.