country recipes Greek mezedes pork

Bekrí meze (dronkenmans hapje)

 

Drunken-meat-stew-MpekriBekri-Meze

Dit gerecht wordt in Griekenland als “meze” geserveerd (kleine portie) bij een glaasje wijn, ouzo of raki. De naam van dit gerecht bestaat uit twee delen. Bekrí staat voor iemand die veel drinkt en dronken wordt. Mezé is een kleine portie eten die goed past bij een drankje. Dit gerecht is met opzet erg pittig zodat er veel bij wordt gedronken en je uiteindelijk dronken bent als het gerecht op is.

Ingrediënten;

 • 1 kilo varkensvlees (bijv. varkenshaas) in dobbelstenen gesneden
 • 1 gesnipperde ui
 • Half glas rode wijn
 • 250 ml. water
 • ½ rode paprika in halve ringen
 • ½ groene paprika in halve ringen
 • ½ gele paprika in halve ringen
 • Halve banaan in kleine stukjes
 • ½ theelepel zout
 • ½ theelepel peper
 • ½ theelepel cayenepeper
 • ½ theelepel komijn
 • 1 theelepel gedroogde Griekse oregano
 • Olijfolie

Bereiding;

Fruit de gesnipperde ui in de olijfolie en voeg het vlees toe. Bak het vlees bruin in ca. 20 minuten, regelmatig roeren, zodat het vlees niet aan de bodem van de koekenpan blijft kleven. Voeg de wijn toe en laat het nog 20 min. zachtjes koken, regelmatig roeren. Voeg wat water toe en laat het nog 10 min. koken. Voeg de paprika’s, banaan en het zout toe en laat het 10 min. Meebakken. Voeg peper komijn en oregano toe en laat het nog twee minuutjes bakken. Klaar!

Follow Me!
%d bloggers like this: