Recepten per Land

Trachana soep (Xinochondros)


23recipehealth-master675-v2

Uitleg

Ooit gehoord van trachanas? Xinochondros? Het zijn varianten van een Oost-Mediterraan graanproduct dat waarschijnlijk terugvoert naar antieke tijden. Het is nu nog te vinden van Hongarije tot Perzië. trachanas bestaat uit brokjes harde, gedroogde pasta gemaakt van tarwebloem, gebroken tarwe of bulgur, vermengd met (karne)melk, yoghurt of groentensap. De massa wordt in stukjes gebroken en in de verzengende mediterrane zon gedroogd tot harde stukjes. Trachanas is geboren uit herderstradities: het is een manier om zowel graan als melk(product) te conserveren, en het is bovendien snel gaar. In Griekenland wordt trachanas nog graag gebruikt in soepen, als vulling of in stoverijen. Trachanas is verkrijgbaar in Turkse winkels en Griekse speciaalzaken. Het maakt van deze kruidige soep romig comfortfood. In plaats van trachanas kan bulgur en wat crème fraîche gebruikt worden.

Ingrediënten

 • 20 g gedroogde (wilde) paddestoelen;
 • 1 grote ui, fijngesnipperd;
 • 6 el Griekse olijfolie;
 • 1 teen knoflook, fijngehakt;
 • 3 rijpe, rode vleestomaten, heel fijn gehakt;
 • 1 takje rozemarijn;
 • 1 blad salie;
 • 1 laurierblad;
 • flinke mespunt gedroogde oregano- zout,
 • versgemalen peper;
 • scheutje rode wijn-
 • 1 liter (zelfgemaakte) kippen- of groentenbouillon;
 • 1 grote theekop vol trachanas (of bulgur);
 • 1 el crème fraîche)

Bereiding

Was de paddestoelen en kijk ze goed na op zand. Week ze ca. 2 uur in 2 dl lauwwarm water. Bak de ui heel lichtbruin in de helft van de olie, in een zware (soep)pan. Voeg de rest van de olie toe en bak de knoflook en tomaten enkele minuten mee. Voeg rozemarijn, salie, laurier, oregano, weinig zout en peper naar smaak toe, giet de wijn en bouillon erbij en breng alles net aan de kook. Voeg de paddestoelen met het (gezeefde) weekwater toe en kook zachtjes 10 minuten door. Voeg de trachanas (of bulgur) toe en kook de soep in ca. 10 minuten verder gaar. (Roer de crème fraîche door de soep als bulgur gebruikt is.) Breng eventueel op smaak met zout, peper en wat suiker.

Serveertips

Geef bijvoorbeeld Griekse feta, knapperig brood en een groene salade bij de soep.

Categorieën:Recepten per Land

1 antwoord »

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.