Bijgerechten

Surinaamse nasi


surinaamse-nasi-1

Ingrediënten

 • 500 gr basmatirijst
 • 1 grote ui
 • 6-8 teentjes knoflook
 • 2-4 maggiblokjes (kleine blokjes, te vinden bij de toko of in het bouillonschap bij de supermarkt)
 • 1 klein stukje trassie (niet meer dan de grootte van een 10ct muntje, te vinden bij de toko)
 • 1tl zwarte peper
 • ½ tl pimentpoeder
 • 2 cm verse gember in 2 stukjes gehakt (lekkerst bij de toko)
 • 1 kipfilet
 • 50 gr klein bakje gedroogde garnalen (toko)
 • zoete ketjap manis (toko)
 • zoute ketjap/chinese black soy (toko)
 • 3 stengels selderij (alleen de blaadjes)
 • 100gr doperwten (diepvries is prima)
 • zonnebloemolie

Bereiding

Kook de rijst gaar en laat deze afkoelen. Laat de gedroogde garnalen een half uurtje wellen in een bakje water.

Smeer de kip in met een verkruimeld maggiblokje en laat deze een uur marineren in de koelkast. Bak de kipfilet vervolgens gaar en met een krokant jasje in de olie. Laat de kipfilet afkoelen en pluis deze fijn.

Hak de ui en knoflook fijn. Hak de blaadjes selderij fijn en bewaar deze in een bakje voor later.

Verwarm wat zonnebloemolie in een wok en bak hierin het ui/knoflookmengsel zachtjes. Voeg na circa 2 minuten de zwarte peper, pimentpoeder, stukjes gember, 2 maggiblokjes en de trassie toe. Voeg een klein scheutje water toe zodat het niet aanbakt, maar een papje wordt. Bak dit nog even een paar minuten door. Voeg daarna de gepluisde of stukjes kip toe en de garnalen. Bak dit wederom een minuutje of 2 mee. Als laatste gaan de doperwten erin, ongeveer een minuutje.

Zet het vuur wat zachter en voeg de helft van de rijst toe. Doe hier 4 eetlepels zoute ketjap en 2 eetlepels zoete ketjap bij. Ga nu heel goed roeren met 2 pollepels. Iedere korrel rijst moet een bruin laagje krijgen, neem hier de tijd voor. Voeg daarna de andere helft toe met nog 3 eetlepels zoute ketjap en 1 eetlepel zoete ketjap. Wederom heel goed roeren totdat alle rijstkorrels mooi bruin zijn. Als laatste roer je de stukjes selderij erdoor.

Serveertip

Serveer de nasi met bijvoorbeeld kipsaté en zuur van komkommer. Of met deze Surinaamse kip en roergebakken snijbonen (met een beetje knoflook en ui). Ook lekker met gewokte spinazie en stukjes ei (maak een paar hele dunne omeletjes die je vervolgens in smalle reepjes snijd).

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.