Hoofdgerecht

Surinaamse roti


Surinaamse roti

Roti is in Nederland het meest bekende Surinaamse gerecht, met kousenband en aardappels. Door de emigratie van Hindoestanen uit India aan het einde van de 19e eeuw kwamen de verschillende ingrediënten in Suriname terecht. In de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam de roti naar Nederland. Dit populaire afhaalgerecht is met dit roti recept (na een bezoekje aan de toko) makkelijk zelf te maken. Kook je mee?

 

De belangrijkste smaakmaker in roti is garam masala. Dat betekent kruidenmengsel en de precieze samenstelling verschilt in India, waar het oorspronkelijk vandaan komt, per streek. In roti wordt de Surinaamse versie van garam masala gebruikt, met daarin onder andere fenegriek, kurkuma, gember en mosterdzaad. Bij de toko, maar ook bij AH en de Jumbo, vind je zakjes met het opschrift “Hindostaanse Massala Surinami”.

Ingredienten: voor 4 personen

 • 500g aardappels
 • 4el garam masala
 • 1/2tl ketoembar (korianderzaad, optioneel)
 • 1/2tl djinten (komijnzaad, optioneel)
 • 1/2tl gemalen zwarte peper
 • 500ml water
 • 1 grote ui
 • 1 bouillonblokje
 • 2 tenen knoflook
 • 1 pak kipstukjes, 160g
 • 2el zonnebloemolie
 • 350g verse kousenband
 • 2el zonnebloemolie
 • 2 eieren
 • 1el roomboter

Benodigdheden:

 • mes
 • braadpan
 • wok
 • pan
 • borden
 • magnetron

Bereiding:

Aardappels;

Snijd de ui en de knoflook fijn. Schil of schrap de aardappelen en snijd ze in grote stukken. Fruit de ui en kipstuckjes in de zonnebloemolie. Als de ui begint te bruinen de knoflook, de masala, de djinten en de ketoembar toevoegen. Laat het even bakken en dan het water, de verkruimelde bouillonblokjes, de gemalen peper en de rauwe aardappels toevoegen. Een half uurtje tot een uurtje laten stoven met het deksel op de pan tot de aardappels goed gaar zijn. Voeg indien nodig naar smaak nog wat extra water, zout en masala toe.

Bij het stoven kun je een hele (dus niet gesneden!) Madame Jeanette peper laten meetrekken voor het fruitige aroma. Dit gele tot rode, langgerekte pepertje is in Suriname onmisbaar in de keuken. Soms wordt in Nederland de kortere adjuma peper, die eruit ziet als een verfrommeld mini paprikaatje, ten onrechte verkocht als Madame Jeanette. De adjuma is net zo scherp, maar heeft minder smaak. Zorg dat je de peper bij het stoven niet kapot roert, dan wordt het namelijk wel heel erg scherp!

Kouseband;

De kousenband lijkt op de spercieboon, maar is veel langer en aromatischer. De peulen groeien aan klimplanten en kunnen in tropische landen bijna een meter lang worden. In koudere landen worden ze gekweekt in kassen maar blijven dan veel korter. In Nederland zijn ze verkErijgbaar in de koeling van de grotere supermarkt en bij de toko.

Was de kousenband, verwijder de uiteinden en snijd ze in korte stukjes van ongeveer 3cm. Kook ze 5 minuten in kokend water voor. Bak ze daarna kort in de wok met de zonnebloemolie.

Eieren;

Kook de eieren hard door ze in te prikken en 10 minuten in kokend water te leggen. Laat ze even afkoelen in koud water, pel ze en bak ze daarna al roerend in de roomboter totdat ze rondom een knapperig laagje hebben.

Op het laatst kunnen aardappelen, kousenband en eieren eventueel worden samengevoegd.

Roti platen;

Het woord roti is al duizenden jaren oud komt oorspronkelijk uit India. Het wijst oorspronkelijk alleen op het ongerezen, pannenkoekachtige brood, maar in Suriname is het de naam van het hele gerecht geworden. De pannenkoek zelf wordt aangeduid als roti-plaat of roti-pannenkoek. Je kunt ze zelf bakken maar de toko of beter gesorteerde supermarkt heeft ze in het schap. Je kunt ook wraps gebruiken, maar die smaken vaak wat flauwer.

Maak de roti platen nat en laat het vocht een paar minuten intrekken. Maak ze dan warm in de magnetron tussen twee borden. Roti wordt in Suriname niet met bestek gegeten maar met de hand. Scheur een stukje van de pannenkoek af en gebruik deze om de rest van het gerecht naar je mond te brengen. Een geoefend eter houdt zo zijn handen schoon. Njang Swietie!

TIP: Bij het fruiten van de ui kun je voor wat extra smaak ook een of twee fijn gesneden tomaten toevoegen en bakken tot al het vocht eruit verdwenen is.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.