Naar een recept van Moon Wildeman-Rozekrans
Introductie;
Dit recept kreeg ik van de eigenaar van één van onze lievelings-restaurants in Kalamata Portokalopita (Sinaasappelcake met filodeeg)
Ingrediënten
Voor de siroop
- 400 gr suiker
- 350 ml water
- 1 sinaasappel uitgeperst
- 1 tl kaneelpoeder
Voor het beslag
- 500 gr filodeeg
- 5 sinaasappels
- 5 eieren
- 200 gr Griekse yoghurt
- 180 ml olijfolie of chocolade olijfolie
- 100 gr suiker
- 1 el bakpoeder
Bereiding
Meng alle ingrediënten voor de siroop in een steelpan doe hierbij ook de 2 helften van de uitgeperste sinaasappel. Breng aan de kook en laat even goed doorkoken ongeveer 7 min. Haal van het vuur en laat afkoelen
Verwarm de oven voor op 180° Vet een bakvorm in met olijfolie (20 x 30) Laat de filodeeg ontdooien en scheur elk blaadje in grove stukjes en leg deze in de bakvorm.
Snij 1 sinaasappel door de helft en snij hier dunne halve maan plakjes van je gebruikt deze om te garneren. Rasp de schil van de rest van de sinaasappels en pers ze uit.
Meng de sinaasappelsap, de rasp, eieren, yoghurt, olijfolie, 100 gr suiker en bakpoeder in een kom of keukenmachine. Mix dit een paar minuten op hoge stand tot het een schuimig mengsel is. Schenk het mengsel over de filodeeg stukjes en roer dit voorzichtig door elkaar, het mengsel moet gelijkmatig verdeeld zijn met de filodeeg stukjes.
Garneer nu de bovenkant met de sinaasappel maantjes. Bak 45 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin en stevig is. Haal de cake uit de oven en schenk meteen de afgekoelde siroop erover en laat 1 uur staan zodat de siroop goed kan intrekken.
Kali orexi – eet smakelijk
Categorieën:Dessert, Gebak, Grieks, Recepten per Land, Zuivel