Ingrediënten:
- 500 gram tarwebloem (geen patent bloem, maar echt broodmeel)
- 7 gram gedroogde gist
- 1,5 theelepel zout
- 360 ml warm water
- Olijfolie
Bereiding:
Doe de bloem samen met het zout en de gist in een grote kom. Voeg het water toe en roer totdat het gemengd is, zorg dat zout en gist elkaar niet raken, het deeg zal vrij slap aanvoelen. Bedek de kom met plasticfolie en laat in een warme omgeving (bijvoorbeeld boven op een kast in je huiskamer of keuken) vier uur rusten.
Besmeer je werkblad met een beetje olijfolie en leg hier het deeg op. Vouw het twee keer, en bedek losjes met plasticfolie. Laat nog een half uur rusten.
Verwarm nu, terwijl het deeg nog minstens een half uur moet rusten, je oven voor op 220 graden. Schuif een gietijzeren, keramische of een emaille pan met een inhoud van 6-8 liter in de oven terwijl hij opwarmt. Haal deze uit de oven wanneer het deeg zover is, en leg het voorzichtig in de pan met de ‘open’ kant naar boven.
Schud de pan voorzichtig als het deeg niet gelijk verspreid is over de bodem. Tijdens het bakken zal dit nog gelijkmatiger worden.
Doe een deksel op de pan en bak 30 minuten in de oven. Haal de deksel van de pan en bak nog 15-30 minuten, tot de buitenkant mooi bruin is. Als hij klaar is kiep je de pan om en laatje het brood eruit glijden. Klop aan de onderkant van het brood om te horen (het klinkt hol) of híj gaar is. Laat afkoelen op een rekje.
Serveer met roomboter of wat olijfolie en… Geniet!
Categorieën:Brood, Grieks, Hollands, Recepten per Land