Hollands

Geroosterde spruitjes


Spruitjes! Jakkes zeggen de meeste mensen. Je houdt er van of niet. Ik hoop niet dat je nu stopt met lezen als je ze niet lust. Dit recept met spruitjes is namelijk heel erg lekker!

Zelf heb ik iemand die geen spruitjes lust het laten eten. En hij vond het lekker. Het mag vaker op tafel komen.

Geroosterde spruiten
Ik geef je een recept met geroosterde spruitjes, en twee serveersuggesties.
Met aardappelen en een gehaktbal en als stamppotje.

Om de spruitjes smaak te geven gaan we ze roosteren in de oven. Andere smaakmakers zijn citroen, Parmezaanse kaas, knoflookolie en rozemarijn. Dat moet wel lekker zijn. En dat is het ook.

geroosterde spruitjes

Dit recept kwam ik tegen via okoko, en blijkt een recept van Nigella Lawson te zijn! Uit haar nieuwe boek, Nigellisima. Weer een groente-recept van Nigella, geen chocoladetaart dus 😉

Geroosterde spruitjes

Serveer de spruitjes met gekookte aardappelen en een gehaktbal.

Of

Als stamppotje met aardappelen gebakken spekjes.

Geroosterde spruitjes

Geroosterde Spruitjes (citroen/rozemarijn)

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels (30 ml) knoflookolie
  • 1 theelepel verse rozemarijn
  • 1 citroen
  • 500 gram kleine spruitjes
  • 2 eetlepels (30 ml) geraspte pecorino of Parmezaanse kaas
  • peper en zout

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Hak te rozemarijn fijn, rasp de citroen (gebruik een fijne rasp), rasp de kaas. Maak de spruitjes schoon en halveer ze.

Bereiding

Giet de knoflookolie in een ondiepe braadslee of ovenschaal, doe hier de gehakte rozemarijn, citroenschil en dan de gehalveerde spruitjes in. Verdeel dit goed. Zet de schotel 20 minuten in de oven.

Controleer of de spruitjes gaar zijn. Rooster ze anders nog 5 minuten extra. Haal de schotel uit de oven.

Doe de spruitjes in een verwarmde schaal, strooi de kaas erover en hussel goed voor je er na smaak peper en zout aan toevoegt. Voeg indien gewenst een beetje citroensap toe aan de geroosterde spruitjes.

Serveer de spruitjes met aardappelen en een gehaktbal.
Hou je meer van stamppot? Meng door de aardappelen een beetje warme melk of olijfolie, wat geraspte kaas en uitgebakken spekjes.

Tips:

  • Als je geen knoflook-olijfolie in huis hebt, gebruik dan olijfolie met een half teentje geperste knoflook.
  • Zijn je spruitjes aan de grote kant? Snijd ze dan in vieren.

Bron: Nigellissima, Nigella Lawson (2012) Okoko

Met dank aan Brenda kookt.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.