Grieks

Feta fourno


Feta fourno.jpg

Feta fourno komt in vele varianten als het om de bereidingswijze gaat. Eigenlijk is er ook geen vaststaand recept. Gebruik gewoon wat je lekker vindt voor feta fourno, of wat je in huis hebt.

Maar wat wel belangrijk is, is dat je het echt op hoge temperatuur in de oven moet zetten. Omdat feta minder snel smelt dan bijvoorbeeld Goudse kaas moet het wel lang onder een hete grill. Ik kom ook wel eens creaties tegen (zelfs in Griekenland) waarbij de feta eigenlijk niet eens gesmolten is en alleen wat zachter is geworden. Juist als de feta gesmolten is krijgt het een compleet andere textuur en dat maakt het ook ideaal als bijgerecht. Wat vaak goed werkt is de oven op de grill-stand te zetten (liefst boven- en onder-grill maar alleen bovengrill is ook goed).
Wat heb je nodig voor overheerlijke feta uit de oven?

Ingrediënten

  • Een goede plak feta (bespaar hier alsjeblieft niet op!)
  • Olijfolie
  • Groene paprika
  • Tomaat
  • Citroensap
  • Teentje knoflook
  • Oregano
  • Gemalen peper
  • Paprikapoeder (wanneer je pikante paprikapoeder gebruikt hoef je geen chilipoeder te gebruiken)
  • Chilipoeder (een heel klein beetje is al genoeg)

Bereiding

Aan de slag met feta fourno!

Kijk of je een ovenschaaltje kan vinden die ongeveer net zo groot is als een dessertkommetje of iets dergelijks. Zorg dat ondertussen de oven met de grillstand al lekker heet is, op de allerhoogste stand.

  • Doe een aantal druppen olijfolie in het ovenschaaltje voor de feta fourno.
  • Snijd de knoflookteen heel erg fijn en verspreid dat over de bodem van het schaaltje.
  • Verkruimel vervolgens hierin ook de hele plak feta.
  • Snijd de bovenkant van de groene paprika eraf en probeer een dunne plak van de paprika af te snijden en deze intact te houden.
  • De plak moet niet al te dik zijn, houd ongeveer 3 mm aan.
  • Doe hetzelfde voor de tomaat. Deze plak kun je eventueel in twee delen snijden zodat het beter in het ovenschaaltje past.
  • Knijp wat citroensap uit boven de feta. Strooi nu wat oregano erover zodat overal wat kruiden zitten.
  • Maal wat peper erboven om het op smaak te brengen en strooi nu flink wat paprikapoeder erover en een klein beetje chilipoeder voor een pikante kick. Zout toevoegen is niet nodig omdat de feta al zout genoeg is.

Bron

Xristos Tsangaris‎ Griekse Kleine Hapjes/Mezes Tapas Desserts en Griekse Drankjes

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.