Barbeque

Loukanika (Griekse worst) maken


loukaniko-sausage-recipe-320x320

Loukanika – Griekse worsten

De geschiedenis van Loukanika

Hoewel het woord “loukanika” terug te voeren is naar de Lucanio-regio in Italië, is het recept zelf een Griekse creatie. Het is ook interessant om op te merken dat het woord “worst” eigenlijk is afgeleid van een woord dat zowel het Latijnse als het Griekse deel heet, genaamd Isica, dat verwijst naar een hamburger-achtig gerecht dat werd geserveerd in zowel het oude Griekenland als het oude Rome. Het voedsel dat bekend staat als “salami”, hoewel het wordt geassocieerd met Italië, heeft ook zijn wortels in Griekenland en verwijst naar de zoutmijnen op een Grieks eiland in de Sardonische Golf. Ergens te midden van deze lange geschiedenis van worsten en gerechten die op worsten lijken, werd het moderne recept voor loukanika geboren.

Hoe Loukanika is gemaakt

Over het algemeen wordt loukanika beschouwd als een varkensworst. Wanneer het echter in Griekenland wordt gemaakt, hangt veel af van het type vlees dat beschikbaar is. Recepten verschillen enigszins, afhankelijk van de familie en de regio in Griekenland waar het recept is gemaakt. Het wordt meestal op smaak gebracht met aromatische ingrediënten zoals venkelzaden, sinaasappelschillen en andere kruiden. Sommige mensen gebruiken andere groenten, zoals prei, als onderdeel van hun recept. Het totale resultaat is een worst die een duidelijke tag heeft zonder heet te zijn. Het is interessant op te merken dat een versie van dit soort worst kan worden gevonden in landen zoals Italië, waar het wordt aangeduid als Lucanica. Het recept is echter anders en loukanika in Griekenland is een duidelijk Griekse creatie.

Loukanika is geweldig als een Meze

Hoewel traditionele mezedes kunnen verschillen afhankelijk van de ingrediënten die beschikbaar zijn, is loukanika een van de meest populaire keuzes. In Griekenland is het gebruikelijk om ten minste één vleesgerecht te hebben als deel van een meze-tafel en als het beschikbaar is, is loukanika een favoriete keuze. Sommige plaatsen in Griekenland gebruiken hun traditionele recepten om hun eigen recepten te mixen. Dit type worst is echter ook op grote schaal beschikbaar in de markten. Je hoeft ook geen restaurant te bezoeken om dit gerecht als meze of aperitief te eten. Het is net zo gewoon in huis als wanneer het uit eten gaat. Meze zijn kleine gerechten die tijdens het drinken worden gegeten en is een traditie die zijn wortels heeft in het oude Griekenland.

Worst is al sinds de oudheid onderdeel van de Griekse keuken en hoewel de wereld voor loukanika is afgeleid van het Italiaans, is het recept duidelijk Grieks. Het is vandaag de dag zeker een belangrijk onderdeel van de Griekse keuken.

Bron; The Greek Boston

De worsten worden gemaakt met varkensvlees en lamsvlees en op smaak gebracht met een kruidenmix die elke slager naar eigen idee maakt. Hieronder is er een die ik heb gevraagd aan een slager. Dus voel je vrij om er een eigen idee op los te laten.

LOUK15_8adb23e1-dcb4-45e0-86ee-238a7f26e140_1024x1024


ingrediënten

 • 1 kg varkensschouder, in blokjes
 • 450 gr lamsvlees, in blokjes gesneden
 • 1 tl roze zeezout
 • 4 preien, schoongemaakt en fijngesneden
 • 100 gr feta verkruimeld
 • 2 el sinasappelrasp
 • 1 el vers gemalen zwarte peper
 • 1 tl gedroogde tijm
 • 3 el rode wijnazijn, gekoeld
 • 400 gr varkensvet in blokken
 • 3 el zout
 • 2 el olijfolie vérge
 • 9 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 el gemalen korianderzaad
 • 1 el gedroogde oregano
 • rode wijn, gekoeld ½ Kopje

Bereiding

 •  Plaats de machines voor het vlees malen (snijmatrijs, enz.) En de varkensdarm in de vriezer.
 • Zorg dat alle te gebruiken gereedschappen goed gekoeld zijn
 •  Combineer varkensschouder, varkensvet, lamsvlees, zout en roze uithardend zout. Meng goed en koel in de koelkast gedurende minimum 1 uur.
 • Verwarm ondertussen olijfolie in een grote pan. Voeg de gehakte prei toe. Kook tot het zacht is en het volume is verlaagd. Verwijder het uit de pan en laat het afkoelen. Voeg het gekoelde vlees toe en meng goed. Koel voor nog eens 20 minuten.

 •  Hussel alles nog een keer goed door en maal het vleesmengsel door de gekoelde vleesmolen en plaats het gemalen vlees in een kom geplaatst op een andere met ijs gevulde kom.
 • Voeg knoflook, sinaasappelschil, koriander, peperpoeder, oregano en tijm aan het vlees toe met een gekoeld opzetstuk in een keukenmachine, meng het langzaam gedurende een minuut of zo. Voeg de gekoelde wijn en azijn toe en meng tot de vloeistof in het vlees is gedrenkt. De vleesmix moet op dit punt kleverig zijn. Blijf een minuut of langer mengen.

 • Proef en pas de smaak aan.

 • Doe de worst nu in varkensdarmen en draai deze in 10 cm lange worsten. Leg de worsten op een grote bakplaat en bewaar ze gekoeld 2-3 dagen zonder deze te bedekken. Vergeet niet om de worsten te blijven draaien voor een gelijkmatige luchtcirculatie.

 • Als ze klaar zijn en je ze wilt koken, voeg dan een beetje olie toe aan een koekenpan en plaats de worstjes in de pan.

 • Bak gelijkmatig tot het aan alle kanten goudbruin is.

 • Serveer warm met brood en dip naar keuze.

  loukanika

Serveertip

Je kunt de worsten ook drogen of roken op beukenhout. Beide zijn een veel gebruikte variatie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: