Belgisch

Vol au vent (Kippenragout met champignons)


Vol au vent4

Dit gerecht hebben we gekregen van Marc Devos, waarvoor dank. Het is een heel oud gerecht wat meer in België als in Holland word gegeten, ook wel koninginnenhapje genoemd. Het oogt een eenvoudig gerechtje te zijn maar daar kom je van terug als je het hebt bereid. Veel plezier ermee.

Ingrediënten:

  • 1 soepkipVol au vent
  • 400 gr fijngesneden soepgroenten
  • 250 gr gehakt
  • 250 gr champignons
  • 50 gr bloem
  • 3 el vloeibare boter
  • 200 ml volle room
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 2 eierdooiers
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • peper
  • peterselie
  • nootmuskaat

Bereiding:

Vol au vent1Doe de kip, de soepgroenten, de tijm, de laurier en de bouillonblokjes in een pan en zet net onder water.
Breng aan de kook en laat de kip gaarkoken.
Haal de kip uit de pan en haal het vlees van de botten, snijd het kippenvlees in stukjes en behoud 0.5 liter kippenbouillon voor de saus.
Snij de champignons in schijfjes. Bak deze een beetje voor in een pan met wat peper en zout.
Maak een papje van 50 gr bloem en 3 el vloeibare boter (= beurre manié, hollandaíse saus).Vol au vent2
Draai mini balletjes van het gehakt en breng een 0.5 l kippenbouillon aan de kook en gooi hierin de balletjes gehakt en laat ze 5 min doorkoken.
Zet het vuur zachter, doe het kippenvlees bij de kippenbouillon en bind de saus met de beurre manié.
Haal de pan van het vuur en roer hierdoor de room en 2 eierdooiers, breng de vol au vent verder op smaak met peper en nootmuskaat.

Vol au vent5

Serveertip

Serveer lekker ouderwets in een pasteitje en met verse frietjes of heerlijke geroosterde aardappels

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.