Creools

Creoolse Jambalaya met gamba’s


FB_IMG_1516001457920

Dit recept hebben we gekregen van Marc Devos, waarvoor dank.

Met dit koude weer neem ik jullie vandaag mee op een warme Creoolse toer met een Jambalaya uit de slowcooker. Een rijstgerecht waar we vandaag Gamba’s aan toevoegen. Zet wat Creoolse muziek aan op de achtergrond, en je waant je zo in Louisiana 🙂

Ingrediënten:

  • 300 gr braadworst
  • 300 gr gamba’s
  • 400 gr tomaten
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 (groene) paprika
  • 1 chili pepertje
  • 1 el cajunkruiden
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 el paprikapoeder
  • 150 ml kippenbouillon
  • 300 gr witte rijst

Garnering:

Lente-ui

Bereiding:

– Ontvel en ontpit de tomaten, zodat je tomatenblokjes krijgt.
– Snij de braadworst in kleinere stukjes (1cm).
– Pel de gamba’s en maak ze schoon.
– Snipper de ui, hak de knoflook fijn, snij de paprika en de bleekselderij in dunne reepjes.
– Verwijder de zaadlijsten uit de chili peper en hak de peper fijn.
– Fruit de ui desgewenst even aan in een pan.
– Doe alles, BEHALVE de gamba’s en de rijst in de slowcooker.
– Laat 3 a 4 uur garen op low, roer dit elk uur even kort door.
– Voeg nu de gamba’s en de rijst toe, en laat nog een 30 a 40 minuten op HIGH doorgaren.
– Controleer op gaarheid door een gamba te proeven, en de rijst te controleren. Deze mag nog beetgaar zijn.
– Serveer met fijngesneden ringetjes van lenteui op het gerecht gestrooid.

Serveertip

Je kunt hierop eindeloos variëren door diverse soorten worst gebruiken. Je kunt ook Chorizo gebruiken, laat dan de chili peper achterwegen.

Kookvariatie

Zonder slowkooker.

Bereiding in de pan:

Fruit de ui een paar minuten aan in wat olie. Voeg daarna de worst en alle kruiden toe. Bak dit een minuut of 8 al af en toe omscheppend aan. Voeg de groenten toe, voeg de rijst toe, en giet 250ml bouillon ipv 150ml in de pan. Roer door en laat dit met gesloten deksel 20 minuten op laag vuur garen zonder te roeren. De gamba’s kun je de laatste 20 minuten toevoegen.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.