Belgisch

Erwtensoep (snert in het Hollands)


omas-erwtensoep-def-1

Als er iets echt Hollands is dan is het wel erwtensoep. Erwtensoep is een soep gemaakt van spliterwten. De benaming snert wordt gebruikt voor de in Nederland gebruikelijke variant van erwtensoep, die doorgaans ’s winters gegeten wordt en zo dik is dat deze meer op pap dan op soep lijkt.

Soep die is gemaakt van erwten heeft een lange geschiedenis. De soep is al bekend van oude Griekse beschavingen van ca 500 voor C, maar werd mogelijk al vele eeuwen daarvoor in voor-Azie bereid. In Noord-West en Oost-Europa zijn dikke varianten populair. Ook in Canada, de VS, Australië, India en het Midden-Oosten worden varianten geserveerd, soms minder gebonden dan het traditionele Nederlands gerecht.

De hoeveelheden van de diverse ingrediënten kunnen variëren. Ook de samenstelling van de soep loopt uiteen. Sommige traditionele recepten voor snert geven naast spliterwten als enige groenten knolselderij en prei, andere wortel en ui. Tegenwoordig wordt meestal naast wortel, knolselderij, prei en ui ook aardappel toegevoegd. Aardappels zorgen ervoor dat de soep dikker is en bekorten de kooktijd. De soep bevat vaak tevens varkensvlees, zoals krabbetjes, speklap, karbonade of poten. Ook rookworst is een veelgebruikt ingrediënt.

De erwtensoep wordt in Nederland traditioneel gegeten met roggebrood, belegd bijvoorbeeld met katenspek, kaas of boter. In veel families zijn pannenkoeken het traditionele dessert na erwtensoep, een traditie die ook in Scandinavische landen bekend is. In Zweden is dit een traditioneel menu voor de donderdag en wordt aangeduid als ‘ärtsoppa och Pannkakor’.

Ingrediënten (2 liter)

  • 400 gram groene erwten
  • 2 liter water
  • 10 á 12 gram zout
  • 1 mergpijp en/of rookspek
  • ½ kilo varkens knieschijf of krabbetjes
  • ¼ kilo prei (mag meer naar smaak)
  • ¼ selderijknol
  • ½ bos selderij
  • 1 middelmatige winterwortel
  • 1 bosje fijn gesneden peterselie

Voorbereiding

De erwten wassen en met het water en het zout 12 á 24 uur laten weken in een grote soeppan.

Erwtensoep

Bereiding

De erwten met het weekwater, de mergpijp en/of rookspek en het vlees aan de kook brengen en zachtjes laten koken tot vlees en erwten gaar zijn (± 2 uur, en in een hogedrukpan ± 30 minuten). De mergpijp en/of spek en het vlees uit de pan scheppen. Het meeste vocht (erwtenbouillon) afschenken en bewaren. De massa met een staafmixer fijn malen en langzaam de erwtenbouillon toevoegen. De schoongemaakte, gewassen en kleingesneden groenten toevoegen, ± 20 minuten laten doorkoken, en nu en dan roeren. Het merg uit het bot halen en de rookspek klein snijden, het vlees van het bot ontdoen en klein snijden en met de gesneden peterselie aan de soep toevoegen. Snij op het laatst nog een rookworst in halve maantjes en warm die nog even mee.

Erwtensoep (van spliterwten)

Het vlees 1 uur voorkoken, de ongeweekte spliterwten toevoegen en 1 uur meekoken (het fijn malen vervalt).

Serveertip

In Nederland wordt er vaak roggebrood met katenspek, kaas of boter bij gegeven

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.