Garides saganaki mezé is een door de Griekse kookgek bedachte mezé. Deze zou zeker niet misstaan op een plate in een Griekse taverne.
1 rode ui
1/2 kilo tomaten
1 tenen knoflook
1/4 bosje peterselie
1/2 eetlepel oregano
1/2 theelepel tym
peper & zout
100 gr Feta
10 gr verse grote garnalen (gepeld)
Ouzo
Half kopje vissaus
1 klein blikje tomatenpuree voor de kleur
1 mespunje cayenepeper
1/4 theelepel kaneel
1 suikerklontjes
olijfolie
1 pakje bladerdeeg
Hulpmiddelen:
Hapjespan, ovenplaat, koksmes
Voorbereiding:
Pel de tomaten en verwijder de zaadlijsten
Hak de tomaten fijn
Hak de uien fijn
Hak de kruiden fijn
verwarm de oven voor op 200 gr
Bereidingswijze:
Maak de olijf olie warm en bak de uien en de knoflook op een matig vuur glazig. Doe de tomaten en de kruiden erbij en laat dit even op een hoog vuurtje doorkoken. Blus het met een lekkere scheut Ouzo.
Vul een ouzo glas en voeg er 2 ijsblokjes bij (yamaz!!) voor bij het koken
Temper het vuur en voeg de suiker, kaneel, tomatenpuree en cayennepeper toe. breng het op smaak met zout en peper. Laat dit 10 minuten op een klein vuurtje inkoken.
Voeg de helft van de feta verbrokkelt toe en laat vervolgens nog een 5 minuten door pruttelen.
Verdeel de garnalen over het bladerdeeg vierkantjes zodanig dat je een driehoek kan vouwen. Schep voorzichtig de goed ingedikte saus(mag pertinent niet te vochtig zijn) over de garnaal zodat hij overdekt is en verkruimel er wat feta over. Vouw de driehoekjes dicht en druk met een vork de 2 lagen voorzichtig in elkaar. Besmeer de driehoekjes met olijf olie en zet ze voor 10 minuten in de oven.
Serveertips:
Lekker bij een Griekse borrel.
Bewaar de overgebleven saus voor een volgende sessie mezédes
Categorieën:Eigen recepten, Grieks, Mezedes, Recepten per Land, Zeevruchten