Eigen recepten

Chili con carne


20180315_183503

Het gerecht stamt oorspronkelijk uit het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Voor zover gedocumenteerd werd de chilischotel voor het eerst gegeten door het Amerikaanse leger, ergens in de 19e eeuw in Texas. Chili con carne (Spaans voor chili met vlees) is een stoofpot die samengesteld is uit vlees (meestal gehakt of spek) en chilipeper. Traditioneel wordt er verder gebruikgemaakt van knoflook, ui en komijn. Meestal worden er ook bonen en tomaten aan toegevoegd. Er bestaan allerlei variaties waarbij voor andere soorten vlees, vleesvervangers (ook wel chili sin carne genoemd, Spaans voor chili zonder vlees) of afwijkende ingrediënten gekozen wordt.

Ingrediënten

  • 60 ml plantaardige olie
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 1 ui, in stukjes
  • 1 kilo mager rundergehakt
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 160 ml rode wijn
  • 2 blikjes gepelde tomaten, in stukjes, sap apart houden
  • knoflooktenen, geplet
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 ½ tl paprikapoeder
  • 2 ½ tl chilipoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 ½ tl gedroogde basilicum
  • ½ tl gedroogde oregano
  • 2 eetlepels gedroogde peterselie
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 tl zout
  • 12 druppels hete saus (tabasco)
  • 1 blikje kidneybonen, afgegoten
  • 3 eetlepels bloem
  • 3 eetlepels maismeel
  • 120 ml water

Bereidingswijze20180315_181903

  1. Verhit olie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak hierin de groene paprika en ui tot ze zacht zijn. Voeg het gehakt toe en roerbak dit tot het bruin is. Verkruimel de bouillonblokjes hierover en roer de wijn erdoor. Laat nog een paar minuten doorkoken. Roer de gepelde tomatenblokjes, de knoflook en tomatenpuree erdoor. Breng op smaak met paprikapoeder, chilipoeder, cayennepeper, basilicum, oregano en peterselie. Roer er ook wat zout en peper doorheen.
  2. Breng aan de kook op hoog vuur. Zet dan het vuur lager. Doe de deksel op de pan en laat 90 minuten sudderen, onder af en toe roeren.
  3. Roer de kidneybonen erdoor, en de tabasco. Je kunt nog wat apart gehouden tomatensap toevoegen als het te dik is. Laat nog eens 30 minuten sudderen.
  4. Klop met een garde in een kleine kom de bloem, maismeel en water tot een glad geheel. Roer dit door de chili en laat nog 10 minuten koken, of tot de chili dikker is geworden.

Serveertip

Lekker met witte rijst of vers gebakken brood en een frisse komkommersalade

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.