Uitleg
Rendang wordt veelal geserveerd als onderdeel van de rijsttafel, maar kan ook als hoofdgerecht worden gegeten. De rijsttafel is bij ons een begrip. Voor mij is de lekkerste rijsttafel de zo genaamde “Blauwe hap” van de Koninklijke Marine deze heeft een keur aan variaties maar rendang is daar altijd een onderdeel van. Op de foto is de rendang geserveerd met sajoer boontjes en bloemkool rijst, wat een verrassende combinatie is.
Ingrediënten
- 500gr. rundvlees
- 1 grote ui
- 1 eetlepel sambal
- 4 eetlepels kokos (gebakken)
- 1 stuk santen (kokos”boter” )
- 1 eetlepel ketoembar
- 1 theelepel koenjit
- 1 theelepel laos
- 1 stengel sereh (citroengras)
- mespunt Ve-Tsin
- 2 theelepels azijn
- zonnebloemolie
- zout
Voorbereiding
Snij het vlees in kleinere blokken.
Snij de ui fijn en meng deze met de sambal, laos en wat zout met een vijzel tot een mooie boemboe.
Bereidingswijze
Olie verhitten, mengsel ongeveer 2-3 minuten fruiten in wat olie.
Voeg de blokjes vlees toe en laat deze snel aan alle kanten bruin worden.
Voeg zoveel water toe dat het vlees net onder staat.
Nu scheutje azijn en de gebakken kokos toevoegen met de rest van de ingrediënten. (Stengel sereh na afloop verwijderen!!!). Ruim een uur zachtjes laten pruttelen, totdat het vlees heel gaar is en al het vocht bijna helemaal ingekookt. Als laatste de pan van het vuur en de santen erdoorheen laten smelten….
Serveertip
Onderdeel van rijsttafel of alleen met witte rijst en gadogado (geblancheerde koude groenten met warme pindasaus overgoten.)
Na opdienen bestrooien met wat seroendeng.
Het toevoegen van een paar hard gekookte eieren is een heerlijke variatie
Categorieën:Bijgerechten, Indonesisch, Proteïnen, Recepten per Land, Rundvlees