Eigen recepten

Lamsschouder met aubergines


De meeste mensen zijn dol op lekker ouderwets gebraden lamsvlees met alles erop en eraan – muntsaus, aardappelen uit de oven, enfin, je weet wel! Maar het leven is te kort om altijd maar hetzelfde te eten. Daarom wil ik je een fantastische, klassiek Italiaanse manier leren om lamsvlees met aubergines te maken. Wat het lam betreft is het doodeenvoudig: ik wil dat je je concentreert op het kruiden van de aubergines. Je zult het te gek vinden.

 • 1 Lamsschouder
 • 4 el olijfolie
 • Peper en zout
 • Rozemarijn
 • Oregano
 • 1 blikje Tomatenblokjes
 • azijn
 • 4 á 5 knoflooktenen
 • Aubergines
 • winterwortel
 • bos peterselie
 • chilivlokken
 • ansjovis

Verwarm de oven voor op 220 °C of stand 7. Wrijf je lamsbout aan alle kanten in met olijfolie, zout en peper. Snij het vet in met een koks mes en leg hem in een braadslee. Braad hem een half uur in de voorverwarmde oven. Halveer intussen de aubergines en snijd ze vervolgens in stukken en parten van ongeveer 5 cm dik. Hussel de parten ui door een beetje olijfolie, wat zout en peper, en de gedroogde oregano.

Giet wanneer het lamsvlees de oven uitkomt het meeste van het vet weg en bestrooi het vlees met de gehakte rozemarijn. Leg de stukken aubergine en ui rond het lamsvlees in de braadslee en zet die nog ongeveer een uur in de oven.

Maak intussen je tomatensaus. Bak de knoflook en de gehakte peterseliestelen een minuut in een pan in een scheutje olijfolie, doe er dan de tomaten, een mespunt zout en peper, een flinke scheut azijn, de gedroogde Spaanse peper en de ansjovisfilets bij. Houd de saus een half uur tegen de kook aan. Controleer het vlees en de aubergines na 20 minuten. Draai de lamsbout om en schep de groente om en zorg dat die niet te droog wordt – giet er een scheut water bij als dat nodig is. Zorg voor ze, dan worden ze fantastisch.

Haal wanneer het vlees gaar is de braadslee uit de oven, leg het vlees op schaal met een vleesvork en -mes erbij en bedek het losjes met folie. Laat het 10 tot 15 minuten rusten. Giet overtollig vet weg en giet je tomatensaus over de gebraden aubergines en het vlees. Zet de braadslee op een matig vuur en schraap met een houten lepel al het lekkers dat aan de bodem gekleefd zit los, ervoor zorgend dat je de groenten niet te zeer kapot stoot. Het moet een saus met stukken en brokken worden, geen pulp. Roer er het grootste deel van je blaadjes peterselie door en houd de saus nog een paar minuten tegen de kook aan.

Proef nu de saus, hij moet iets zout en ook een beetje zuur zijn, dus misschien moet er nog een klein scheutje azijn bij. Neem er even tijd voor, dan wordt de smaak perfect. Wanneer je echt blij bent met de aubergines en je saus dezelfde consistentie heeft als op de foto, schep de saus dan in een aparte schaal of in de schaal waar het vlees in zit. Hak de rest van de peterselie fijn, sprenkel er wat extra vierge olijfolie over en strooi de peterselie over de saus. Zet het lamsvlees op tafel en eet het met vers gebakken brood en een beetje salade

Wijnsuggestie van Martin: Alpha estate

 

 

 

Bron, Jamy Oliver

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.