ingrediënten
- 1 grote witte kool
- ½ kg rundergehakt
- ½ kg varkensgehakt of lamsgehakt (fijn gemalen)
- 1 geraspte ui
- ½ bosje dille
- ½ kopje witte rijst
- 1 kopje olijfolie
voor de saus
- 2 eieren
- ½ kopje bloem
- citroensap van 2 citroenen
- zout en peper
Bereiding
Verwijder de kern van de kool, kook de hele kool tot ze zacht is en trek dan de bladeren een voor een los.
Doe het gehakt en alle resterende ingrediënten in een kom en kneed goed door elkaar.
Plaats een eetlepel van de vulling op elk blad, vouw de kant naar binnen en rol ze op.

Plaats 2 grote bladeren op de bodem van de pan en leg de koolrollen erop.
Mix de olijfolie en 1½ glas water goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Giet deze over de koolrollen en laat ongeveer 45 minuten zachtjes koken . (Prik ze door met een vork om te controleren of de kool gaar en zacht is).
Laat ze vervolgens iets afkoelen.

Neem 2 kopjes vocht appart en doe daar, al roerend, de bloem geleidelijk bij. Blijf roeren en voorkom klonteren.
Breng het overige vocht weer aan de kook en neem daarna de pan van het vuur.
Klop de eidooiers en het citroensap op tot het een geheel wordt.
Voeg dit al roerend toe aan het vocht en laat het mengsel zachtjes door sudderen tot het indikt naar een saus.
Giet de saus in de pan met koolrollen en laat nog even sudderen totdat de saus dikker wordt, schud de pan zachtjes om te voorkomen dat het aan de onderkant verbrand.
Serveertip
Serveer als meze
Categorieën:Bijgerechten, Grieks, Mezedes, Recepten per Land, Rundvlees, Varkensvlees