Naar een gerecht van Sancha Schuurs van de Gulle Griek
Sancha is als professional niet zo gul met haar recepten maar voor deze maakt ze een uitzondering. Ze maakt in haar winkel vaak niet de standaard Griekse gerechten, maar kiest ze, net als ik, voor traditionele streekgerechten en gerechten die bij de Grieken op de tafel van γιαγιά (oma) staan en stonden. Sfougato is zo’n gerecht. Het komt van het eiland Lesbos en is in de rest van Griekenland niet zo bekend. Maar de Grieken die het wel kennen, reserveren vaak een portie als ze weten dat ze het maakt. En terecht, want het is echt een heerlijk gerecht!
2 a 3 personen
Ingrediënten
- 500 gr courgettes
- 2 grote aardappelen
- 1 uien
- 1/2 bosje peterselie
- 1/2 bosje dille
- 1/4 bosje munt
- 3 eieren
- 100 gr Feta
- Zout (naar smaak)
- Peper (naar smaak)
- een halve muskaatnoot (geraspt)
- Olijfolie
- Paneermeel
Bereiding
Rasp de courgettes en de aardappelen los van elkaar. Doe de courgettes in een schone theedoek, strooi er zout over, laat 20 minuten staan en knijp dan al het zout eruit. Doe een laagje olijfolie in een ovenschaal. Strooi daar paneermeel in. Doe er vervolgens de geraspte aardappelen in en druk aan. Meng de geraspte courgettes met 2 fijngehakte uien, een bos fijngehakte munt, dille en peterselie. Doe er een vers geraspte muskaatnoot bij en kruid met peper en zo nodig extra zout. Doe dit bovenop de aardappelen. Maak een mengsel van 6 eieren, wat bloem en een scheut melk. Klop goed met een garde en giet gelijkmatig over de ovenschaal. Verkruimel daar feta overheen.
Ongeveer 45 minuten op 180 graden in de oven. Om de feta te laten bruinen de laatste 5 minuten van de baktijd onder de grill.
Serveertip
Doe er een frisse salade bij en een goed glas wijn (informeer voor de wijn bij Griekse wijnen specialist, Wijn aan de Maas
Categorieën:Grieks, Hoofdgerecht, Recepten per Land, Vegetarisch