Grieks Recepten per Land Vegetarisch

Gevulde aubergines

Uit de gerechten van Sancha Schuurs van de Gulle Griek

De Griekse variant gemaakt op de Italiaanse involtini. voornamelijk aan mijn Griekse klanten. Dus wil je eens een wat onbekender gerecht uitproberen? Iets wat je niet in elk Grieks restaurant kunt bestellen? En ben je bereid om wat tijd te investeren? Dit is echt verrukkelijk!

Ik voeg wat foto’s bij om te laten zien hoe de verschillende stappen eruit zien.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

Voor de Saus:
1 ui
1/2 theelepel gedroogde oregano ( liefst Grieks want die is veel smaakvoller dan uit de Nederlandse supermarkt.)
2 eetlepels olijfolie
ca. 1000 gram tomaten, fijngehakt (eventueel te vervangen door tomaten uit blik)
2 theelepels fijne kristalsuiker
zout en peper naar smaak
4 langwerpige aubergines (let op: alleen verkrijgbaar in het seizoen, bijvoorbeeld in een Turkse winkel)

Voor de vulling:
100 g Bulgur
1 theelepel gedroogde oregano
50 g pistachenootjes of amandelen, grof gehakt
200 g feta, verkruimeld
1 teen knoflook, fijngehakt
1 dikke of 2 dunne lente-uitjes in dunne plakjes
2 eetlepel kappertjes, liefst natuurlijk die van Santorini
1 ei
snufje kaneel

Topping:
75 g feta, verkruimeld
scheutje olijfolie
gedroogde oregano
kappertjes
lente-uitjes

Overige benodigdheden:
Ovenvaste schaal +/- 30×21 cm
grillpan of bakplaat oven

Voorbereiding:
Stel de oven in op 180 graden
Pel de uien en hak zeer grof.
Plet de knoflook voor de saus en hak de knoflook voor de vulling.
Vet de ovenschaal in met olijfolie.
Snijd de aubergines in de lengte in plakken van circa 1 cm dik

Bereiding:

Saus:
Hak de ui met de knoflook en gedroogde oregano fijn. Bak in een grote pan op een matig vuur tot ui en knofloof zacht zijn. Doe er de suiker en tomaten bij, roer goed door en doe de deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat de saus circa 20 min. koken. Zorg ervoor dat de saus niet te heftig borrelt en uitdroogt, dus check regelmatig.

Na 20 min. even proeven en naar smaak peper, zout en desgewenst nog wat suiker toevoegen. Roer het geheel door, giet er nog een scheutje extra vierge olijfolie op en zet de pan met deksel van het vuur.

De plakken aubergines insmeren met olijfolie. De plakken met aan een zijde schil kunnen niet gebruikt worden. Rooster de overige plakken in een grillpan tot ze bruingestreept van buiten en zacht van binnen zijn. Leg de gare plakken op bakpapier.mDep de overtollige olie van de plakken.

De vulling:
Kook de bulgur, giet af, druk er zoveel mogelijk vocht uit en doe in een kom. Meng hier 2/3 van de pistachenootjes of amandelen door, de verkruimelde feta, de gehakte knoflook, de oregano en de lente-uitjes en kappertjes. Roer alles door elkaar. Klop het ei los met de kaneel en meng ook dit met een vork door het bulgurmengsel. Zorg ervoor dat je een samenhangende, klonterige vulling krijgt.

Pak een gegrilde aubergineplak, schep hier een lepel van de vulling op en rol de plak om de vulling heen op. Begin met rollen aan de breedste kant (de onderkant) van de aubergineplak.

Leg de auberginerolletjes in de ingevette ovenschaal, dicht tegen elkaar. Als alle auberginerolletjes erin liggen schenk je de saus over de auberginerolletjes. Verkruimel bovenop de resterende feta, bosuitjes,amandelen en kappertjes.

Besprenkel met wat olie en bestrooi het geheel met oregano, wat lente-uitjes en kappertjes.

Zet de schaal h30 min. in de oven. Voordat je de schaal op tafel zet het restje pistachenootjes of amandelen erover strooien.

Follow Me!
%d bloggers liken dit: