Grieks Hoofdgerecht Recepten per Land Vis

Stifado van octopus

octopus stifado 2

Naar een recept van Sancha Schuurs van de Gulle Griek

Hierbij het recept van mijn winkel annex afhaal annex terras De Gulle Griek voor stifado van octopus. Dit gerecht is een regelrechte hit in mijn winkel en is in een mum van tijd uitverkocht als ik die als afhaalmaaltijd maak.
Tips: Zorg voor een goede kwaliteit octopus. Ook de smaak van de wijn is belangrijk, want die maakt of breekt het gerecht. De wijn die overblijft, kun je lekker bij je maaltijd drinken.
Kun je niet aan verse zilveruien of pareluien komen, dan kun je als alternatief twee blikjes stifado-uitjes van het merk Zanae toevoegen. Warm die pas de laatste 5 minuten mee.

Benodigdheden

  • 1 grote octopus
  • 1 gewone ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 el tomatenpuree
  • 500 gr aromatische tomaten (trostomaten of roma tomaten),gepureerd
  • 1 kg verse zilveruien of pareluien (markt of Turkse winkel)
  • olijfolie
  • 200 ml zoete rode wijn, bijvoorbeeld Mavrodaphne of Imiglykos
  • 3 laurierblaadjes
  • 5 pimentkorrels, gevijzeld
  • 1 theelepel suiker of honing
  • een flinke snuf kaneelpoeder of een kaneelstokje
  • zout & peper

Bereiding

Octopus stifadoBegin met de octopus. Maak deze schoon, verwijder oog en het harde deel, snijd de tentakels los, ontvlies en snijd in stukken van ongeveer 5 cm. Ook de witte delen van het lijf kun je gebruiken!
Pel de zilveruien of pareluien. Laat deze heel.
Verwarm een scheutje olijfolie en bak hierin de gewone ui en knoflook tot ze glazig zien en beginnen te geuren. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Zo gaat het zuur eraf.
Blus af met de zoete rode wijn.
Voeg de gepureerde tomaten toe, de stukken inktvis, de zilver- of pareluien en alle kruiden en specerijen en de suiker of honing.
Laat twee uur stoven. Let op: te kort stoven óf te lang stoven maakt de octopus taai! Na twee uur is deze botermals! Als je saus te dun is (de octopus geeft nog vocht af), schep de octopus dan uit de saus en kook de saus nog even in.

Serveertip

Lekker met kritharaki of gekookte aardappels.
Καλή όρεξη! (eet smakelijk)
Effi Eftychia Koutsioumpa en 4 anderen
4 opmerkingen
Leuk
Opmerking plaatsen
Delen
Follow Me!
%d bloggers liken dit: