country recipes Greek mezedes own recipes Side dishes Vegan

Gevulde courgettebloemen (Kolokithoanthoi gemistoi)

Als je mij ergens blij mee kan maken dan zijn het wel gevulde courgettebloemen. De smaak is geweldig. En je kunt naar hartenlust variëren met de vulling. Als je op zoek gaat naar deze bloemen probeer dan een lokale kweker te vinden of uit eigen tuin is natuurlijk het beste. Ik heb wel een tuin maar geen moestuin. Dus heb ik via de lokale groenteboer de courgettebloemen gevonden. Nu zijn het geen grote bloemen maar die krijg

 

ik de volgende keer. Ik heb gekozen om 2 variaties te maken dus let op welke je wilt.

Benodigdheden gekookte bloemen;

 • 20 courgettebloemen
 • 200 gram risotto rijst
 • 2 uien
 • 3 bosuien
 • 3 tomaten
 • 4 eetlepels dille
 • 1 eetlepel oregano
 • Olijfolie
 • Zout peper
 • Bakpapier

Voorbereiding:

Snij de tomaat, bosuien en de uien fijn. Hak de dille fijn.

Giet in een koekenpan wat olijfolie en zet het op een laag vuurtje en bak in 8 minuutjes de ui aan, dan wordt hij lekker zoet. Voeg vervolgens de rijst toe en bak deze twee minuten mee. Vervolgens bak je de tomaat nog twee minuten mee. Doe er peper en zout naar smaak bij en draai het vuur uit.
Ondertussen bereid je je courgettebloemen. Verwijder voorzichtig de stamper en was met koud water. De courgettebloem is een delicaat product dus doe dit met zorg. Als er nog steeltjes aan de bloem zitten, verwijder deze ook.

Bereiding

Doe de, fijngesneden dille en bosuitjes door de rijst en maak het naar smaak af.
Bedek de bodem van je pan met bakpapier. Vul je courgettebloemen met de rijst. Ze moeten niet helemaal vol zitten, want de rijst gaat tijdens het koken uitzetten. Als je de rijstvulling in de bloem hebt, doe je voorzichtig de blaadjes één voor één naar binnen toe. Leg ze tegen elkaar in de pan, zodat ze niet tijdens het koken open gaan. Strooi een beetje zout over de bloemen en een flinke scheut olijfolie. Giet er water overheen, totdat de bloemen voor driekwart onder water staan. Leg een plat bord op de bloemen zodat ze niet gaan schuiven tijdens het koken. Dek de pan af met de deksel en laat de bloemen op een zacht vuurtje koken. Controleer ieder kwartier je bloemen. De bloemen hebben 45 tot 75 minuten nodig om gaar te worden afhankelijk wat de grote van de bloemen zijn.

Serveertip

Lemoni patates zijn er erg lekker bij

Serveer ze met en goed glas witte Griekse wijn. Bijvoorbeeld Atlantis uit Santorini. Of vraag ff na bij wijn aan de maas

Kali Orexi ( eet smakelijk )

 

Gefrituurde Courgettebloemen

 

Ingrediënten

 • 1 bol Mozzarella
 • 100 gr feta
 • 75 gr Parmezaanse
 • 20 courgettebloemen
 • bloem
 • 1 ei
 • verse peterselie
 • verse thijm
 • verse munt
 • Griekse oregano
 • peper en zout, naar smaak
 • Olijfolie

Voorbereiding

Hak de kruiden fijn en snij de mozzarella en feta in kleine blokjes. Klop een ei op.

Bereiding

Doe de kaas en kruiden in een keukenmachine of prak het met een vork tot een homogeen geheel. Haal de stamper uit de bloemen, doe dit voorzichtig zodat de bladen niet scheuren. Vul de bloemen met het kaasmengsel en vouw de bladen weer dicht. Verwarm de olie tot 170 gr. Doe de bloemen 1 voor 1 door het eimengsel en daarna door de bloem. Sla het teveel aan bloem van de courgettebloemen. Frituur de courgettebloemen tot ze een goudgeel kleurtje hebben, Leg ze hierna op een schaal met wat keukenpapier om ze te laten uitlekken. Serveer warm, maar koud kan ook.

Serveertip

Als meze bij een tsipouro of een goed glas wijn. Voor een goede wijn vraag het  aan Grieksewijnen

Follow Me!
%d bloggers like this: