Bijgerechten Recepten per Land

Boureki, Kretenzische groentetaart

Met dank aan Sancha Schuurs van de Gulle Griek

“Oh, Mizithra, daar kun je boureki mee maken!” riep een klant van mij toen hij de kaas in de koeling zag liggen. “Boureki? Wat is dat?” was mijn vraag. Want ook daar had ik nog nooit van gehoord. De klant bleek in zijn thuisland kok te zijn geweest en vertrouwde me vol trots het traditionele recept toe. Deze heerlijke Kretenzische groentetaart bleek een regelrechte hit toen ik het als vegetarische dag maaltijd maakte.

Vooruit, ik deel het recept met jullie.

Boureki, een heerlijke Kretenzische groentetaart

Benodigdheden

  • 1 kg aardappelen
  • 1 kg courgettes
  • 250 gram tomaten
  • 4 lente-uitjes
  • 250 gram mizithra
  • 250 gram graviera
  • munt
  • peterselie
  • olijfolie
  • 2 eieren
  • 350 ml melk
  • bloem
  • zout en peper

Zo maak je het


– Snijd alle groenten in plakken.
– Vet de bodem van een ovenschaal in met olijfolie.
– Start met een laag aardappelen en kruid ze met zout en peper.
– Leg een laagje courgette op de aardappelen, kruid ze met zout en peper en bestrooi met wat bloem.
– Verkruimel mizithra en rasp graviera en strooi de helft ervan op de courgettes.
– Strooi lente-uitjes, munt en peterselie naar smaak er overheen.
– Dan weer een laag aardappelen, breng op smaak.
– Dan opnieuw een laagje courgette.
– Bestrooi met de laatste kaas, de munt en peterselie.
– Vervolgens een laagje tomaten, breng op smaak.

– Klop in een kom de eieren en de melk en giet het mengsel over de groenten. Zorg dat de groenten onder staan. Anders extra melk en eieren toevoegen.

Besprenkel met wat olijfolie en bak 45-50 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.

 

Follow Me!
%d bloggers liken dit: