Greek main Vegan

Bourani (Griekse rijstschotel)

Bourani van Volos

Met dank aan Sancha Schuurs van de Gulle Griek
Toen ik de Pilion bezocht, een streek op het vasteland, at ik een typisch gerecht van de stad Volos: Bourani. Vandaag heb ik dit recept voor het eerst gemaakt voor mijn klanten. De eerste porties zijn al besteld.
Ik hoop dat zij, maar ook jullie, het net zo lekker vinden als ik
Wat het is? Een pilavi van Griekse rijst met rode paprika’s en tomaat. De rijst is gegaard in bouillon en citroensap samen met de fijngehakte tomaatjes en de vooraf geglaceerde knoflook, paprika en gesnipperde ui. Smaakmakers zijn onder andere oregano, grof gemalen zwarte peper en peterselie. De schotel is afgetopt met stukjes citroen.

Wat heb je nodig?

* 2 kopjes basmatirijst
* 1 rode paprika, in reepjes gesneden
* 1/4 kopje olijfolie
* 1 ui, fijngehakt
* 2 teentjes knoflook, gehakt
* 1 kopje tomatenblokjes
* 1 theelepel gedroogde oregano
* 2 theelepels zout
* 1/4 theelepel gemalen zwarte peper
* 2 kopjes bouillon
*sap van 1 citroen
* 1-2 eetlepels fijngehakte peterselie
* garnering: partjes citroen
En zo maak je het:
Spoel de rijst 3-4 keer onder koud water tot het water helder is. Laat het 15 minuten in een kom weken in water.
Bak de uien in olijfolie op middelhoog vuur goudbruin.
Voeg de paprika’s toe en bak 3-4 minuten.
Voeg de knoflook toe en warm erdoorheen.
Voeg de tomaten en oregano toe.
Giet de rijst af en voeg deze samen met het zout, peper, 2 kopjes bouillon en citroensap toe aan de pan
Breng het aan de kook en zet het vuur laag. Dek de pan af met het deksel en laat 15 minuten sudderen. Voeg zo nodig extra vocht toe.
Voeg de peterselie toe en roer de rijst los.
Serveer met partjes citroen.
Follow Me!
%d bloggers like this: