country recipes Dutch main

Jachtschotel

Winterse ovenschotel

Nu het buiten weer kouder begint te worden, is het ook weer tijd voor lekkere winterse kost. Want zeg nu zelf, er is toch niks lekkerder dan opwarmen met een stoofpotje en een goed glas rode wijn. de jachtschotel gemaakt met supermals draadjesvlees wat een paar uur heeft staan sudderen. Oorspronkelijk wordt de jachtschotel gemaakt met wildvlees. Maar wij gebruiken riblappen. De rib- of runderstooflappen kan je overigens eenvoudig vervangen voor hertenvlees. Dankzij de paneermeel over de aardappelpuree krijgt het bovendien een lekker krokant korstje.

INGREDIËNTEN

  • 350 ml rode wijn
  • 750 g sukade- of runderlappen
  • 250 g wortels
  • 125 g spekjes
  • 100 g roomboter
  • 10 jeneverbessen
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 appels (Elstar of Goudrenet)
  • 1 kg aardappelen
  • 1 ei
  • 1 el koek- of speculaaskruiden
  • 2 el bloem
  • 3 el paneermeel (of beschuit)
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Klein potje bruine bonen

ZO MAAK JE HET

  • Snipper 3 sjalotten en snijd 3 tenen knoflook fijn. Snijd ook 250 gr wortels in ringen. Zet even apart.
  • Snijd 750 gr sukade- of runderlappen in hapklare stukken en bestrooi met 1-2 el bloem. Schud het overtollige bloem van het vlees.
  • Neem een ruime (stoof)pan en smelt 50 gr roomboter. Schroei het vlees in enkele minuten rondom dicht.
  • Voeg nu 125 gr spek toe samen met de gesneden sjalot, knoflook en wortel. Bak alles al omscheppend enkele minuutjes mee.
  • Voeg nu 10 jeneverbessen toe (even kneuzen met de bolle kant van een lepel), 1 el koek- of speculaaskruiden en een flinke snuf peper en zout. Schep alles even goed om.
  • Schenk nu 350 ml rode wijn over het geheel en roer even goed door. Voeg ook 2 laurierblaadjes toe. Laat het geheel nu met deksel op de pan circa 2 á 2,5 uur sudderen.
  • Verwarm een half uurtje van te voren de oven op 220 graden. Laat even verder sudderen met deksel op de pan.
  • Maak ondertussen de aardappelpuree door 1 kilo aardappels 20 minuten te koken en deze vervolgens fijn te stampen samen met 5 el melk, 1 ei, een snuf nootmuskaat en een flinke snuf zout. Roer op het laatst nog 50 gr boter door het geheel voor extra smeuïge puree.
  • Snijd 2 appels in kleine stukjes en meng deze eveneens door de aardappelpuree.
  • Neem een ovenschaal en schenk het stoofvlees over de bodem. Het mag best nog wat vochtig zijn. Vergeet niet de laurierblaadjes te verwijderen.
  • Voeg de bruine bonen toe
  • Bedek vervolgens met de aardappelpuree. Strooi paneermeel over de aardappelpuree voor een mooi korstje en zet het geheel ongeveer 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.

Eet smakelijk!

Follow Me!
%d bloggers like this: