Geit

Stoof van Geit


Onderstaand recept is mede te danken aan Sanscha Schuurs van de Gulle Griek

Geit wordt in Griekenland veel gegeten. Dit is een heerlijke, nostalgische stoofpot met als basis het recept van Michael Psilakis. Ik heb het aangepast om het nog malser en minder vet te krijgen. Maak het gerust een of twee dagen van tevoren, want dan is het nóg lekkerder. Geitenvlees kun je kopen bij een goede Turkse slager. Als die het niet standaard in huis heeft, kun je het vaak bij hem bestellen. Vraag om jonge geit, want het vlees van oudere dieren is vaak taaier. Door het gebruik van wijn en azijn wordt het lekker mals. Dat komt door de zuren die erin zitten.

Benodigdheden; voor 4 a 5 porties

 • 1 kg stoofvlees van geit (met bot), schouder of bout
 • zout en vers gemalen peper
 • olijfolie
 • 5 tenen knoflook (grof gehakt)
 • 1 ui (grof gehakt)
 • 2 grote wortels in schijfjes
 • 3 stengels bleekselderij in boogjes
 • el tomatenpuree
 • 1 fles rode wijn (Imiglykos)
 • 2 el rode wijnazijn
 • 1 el Griekse oregano
 • 5 takjes tijm
 • 1 takje rozemarijn
 • 1/2 tl kruidnagel
 • 3 laurierbladen
 • 1 kom peterselie (fijn gehak)

Bereiding

Neem een zware braadpan die in de oven kan. Maak daarin eerst de saus: Bak de knoflook, ui, wortel en selderij ca. 5 minuten zachtjes in wat olijfolie onder goed roeren. Voeg de tomatenpuree toe en bak zachtjes 1 minuut mee. Voeg de wijn en azijn toe en kook het vocht bijna helemaal in. Voeg oregano, tijm, rozemarijn, kruidnagel en laurier toe. Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit 4 a 5 el olie in een koekenpan en braad het vlees aan alle kanten mooi bruin (eventueel in gedeelten). Neem het vlees uit de pan en doe in de saus. Giet er zoveel rode wijn bij dat het vlees net onder staat. Breng de stoofpot aan de kook. Zodra het kookt, stoof jet het verder met het deksel op de pan in de oven in 3 uur gaat op 180 graden. Controleer af en toe en voeg zonodig meer water toe. Als het vlees bijna van het bot valt is het goed. Drapeer op een mooie schaal en strooi er de peterselie overheen.

Serveertip

Met met gebakken aardappels of knapperig brood.

Categorieën:Geit, Grieks, Hoofdgerecht

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.