Hoofdgerecht

Irish Stew


Ingrediënten

  • 2 el olie
  • 2 ons ontbijtspek (in blokjes) of blokjes gerookt spek
  • 1 kilo runderstoofvlees in flinke blokjes
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijn gesnipperd
  • 4 middelgrote vastkokende aardappelen in blokjes van 2 cm
  • 2 grote winterpenen (ruim een pond) in flinke stukken
  • 1 prei in flinke stukken
  • 3 el bloem
  • 1/4 cup tomatenpuree
  • 440 ml Guinness extra Stout bier of een ander donker bier
  • 250 ml sterke runderbouillon (of fond)
  • 2 el Worcestershire sauce optioneel
  • 1 tl gedroogde tijm of een paar takjes verse tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 2 laurierbladeren
  • zout en versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Snijd het vlees in blokjes van ca 3 cm.
  • Voeg wat olie toe aan een gietijzeren pan en bak de spekblokjes totdat het vet eruit is gelopen en schep ze dan uit de pan maar laat het vet in de pan. Bewaar het uitgebakken spek.
  • Bak dan het vlees rondom bruin in dezelfde pan. Zorg ervoor dat de blokjes de hele pan bedekken maar niet op mekaar liggen. Doe het eventueel in batches. Schep het gebruinde vlees uit de pan en zet opzij.
  • Voeg eventueel wat olie toe aan de pan en fruit nu de uien totdat ze zacht en goudgeel zijn. Bak dan de knoflook een minuutje mee.
  • Voeg de groenten (wortelen, aardappelen, pastinaak, bleekselderij) toe en bak die een minuut of vijf mee.
  • Voeg dan ook de tomatenpuree en de bloem toe en laat die even meebakken.
  • Voeg nu het Guinness bier en bouillon toe en breng dat snel aan de kook en schraap alles aanbaksels daarbij los. Laat het bier een paar minuten doorkoken.
  • Voeg dan de tijm, rozemarijn, laurierblad, peper en zout toe en voeg het vlees en de spekblokjes weer toe aan de pan. Als het goed is staat het vlees net onder. Voeg anders wat bouillon toe. Laat nu het vlees 2 1/2 – 3 uur stoven. Sommige zeggen korter maar ik heb daar slechte ervaringen mee. Proef nu en breng op smaak met zout en peper.

Serveer tip

Serveer met voorkeur Irish soda bread

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.