Basilicum Genovese (Ocimum basilicum)

De basilicum plant kent vele soorten en een welbekende veel gebruikt in Griekse en Italiaanse gerechten is Genovese Ocimum Basilicum. Het blad is groen, eivormig en gebogen met duidelijk zichtbare nerven en kleine kartelingen aan de zijkant. Basilicum Genovese is eenjarig en wordt ongeveer 30 cm groot.

Basilicum kweken;

Als je basilicum graag in de tuin wilt kweken kan je het beste eerst de basilicum plant binnen opkweken en na 4 weken in de tuin planten. Vanaf mei kan basilicum buiten staan in de volle grond. Basilicum kan ook heel goed binnenshuis groeien. De plant houdt van een warme en zonnige omgeving zoals bijvoorbeeld in de vensterbank. Veilig van vorst gevaar en koude omstandigheden. Draai de basilicum plant binnen regelmatig rond zodat alle kanten een gelijke hoeveelheid aan zonlicht ontvangen. Dit maakt de stengel sterker en zorgt ervoor dat de plant mooi rechtop groeit. Zorg dat de grond licht vochtig blijft door met een plantenspuit de grond te bevochtigen. Let op niet teveel water te geven anders kunnen de wortels gaan rotten. Dit is een kruid die over het algemeen veel water nodig heeft.

Basilicum kweken

Basilicum zaaien;

Zaai basilicum vanaf april tot en met mei onder glas. Als je basilicum direct in de tuin wilt zaaien wacht dan tot mei als het buiten warm genoeg is. Houd voor het zaaibed rekening met een plantafstand van 20 centimeter en een rijafstand van 30 cm voor optimale groei. Basilicum kan dan tot eind augustus buiten gezaaid worden.

 • Zaai de basilicum zaden verspreid uit en niet dieper dan 5mm in de grond.
 • Leg een dun laagje aarde losjes over de basilicum zaden heen.
 • Voeg een label toe met de datum waarop de basilicum zaden zijn gezaaid en de naam van de plant.
 • De basilicum zaden ontkiemen het beste bij een warme en constante temperatuur tussen de 18 en 23 graden. Laat de basilicum zaden niet uitdrogen. Houdt de grond licht vochtig met een plantenspuit.
 • Na 15 tot 20 dagen zullen de basilicum plantjes tevoorschijn komen.

Basilicum oogsten;

Basilicum heeft er 50 dagen voor nodig om van kiemplantje uit te groeien tot een volwassen basilicum plant. Als de basilicum jong is kunnen de scheuten gebruikt worden. Zodra de stengels harder worden kan je alleen de blaadjes gebruiken. Bedenk voor het oogsten van de basilicum in wat voor gerecht je het gaat gebruiken. Bij een koud gerecht is minder basilicum nodig dan bij een warm gerecht en ook laat een scheut minder goed de etherische oliën los dan in stukjes gescheurde blaadjes. Om een scheut te oogsten knip je net boven het blad de steel af. Op de plek waar de steel is afgeknipt zal een nieuwe vertakking ontstaan met weer extra bladeren. De blaadjes van de basilicum plant pluk je gemakkelijk af en kan je daarna eventueel in kleine stukjes scheuren. Pluk de grote al volgroeide bladeren aan de buitenkant van de basilicum plant. Laat de jonge bladeren en de bladeren bij de kern van de basilicum plant zitten. Wil je de komende maanden basilicum bladeren blijven oogsten pluk de basilicum plant dan niet kaal en geef het ook de gelegenheid om door te kunnen groeien.

Basilicum bewaren;

Wij raden aan basilicum altijd vers te eten, omdat de smaak dan op zijn best is. Wil je basilicum toch voor een langere periode bewaren of om mee te nemen op reis kan je verse basilicum invriezen of drogen.

Basilicum drogen;

Basilicum kan je enkele maanden gedroogd bewaren en daarna verliest het haar kracht. Belangrijk voor het langer bewaren van basilicum is een donkere en koele plek. Zorg dat de pot luchtdicht is, omdat zuurstof de kwaliteit snel achteruit doet gaan.

 • Pluk de bladeren van de steel en spoel deze goed af.
 • Dep de bladeren droog en laat ze daarna drogen in een goed geventileerde ruimte.
 • Na gedurende twee weken zijn de blaadjes droog. Als je de basilicum blaadjes kunt verpulveren zijn ze droog.
 • Bewaar de verpulverde blaadjes in een goed afgesloten wekpotje, zodat er geen lucht bijkomt. Het is nu klaar voor gebruik in jouw recepten.

Basilicum invriezen;

Bij het invriezen van basilicum zal de kwaliteit achteruit gaan, omdat het een redelijk kwetsbaar kruid is. Doorloop onderstaande stappen om basilicum in te vriezen met zo min mogelijk kwaliteitsverlies.

 • Was de basilicum direct na het oogsten met water.
 • Dep de basilicum droog met bijvoorbeeld keukenpapier.
 • Scheur de basilicum blaadjes in kleine stukjes.
 • Leg de blaadjes met wat water in een ijsblokjeshouder en vries dit direct in.

Is basilicum gezond?

Basilicum is zeer gezond om te eten en bevat veel verschillende vitamines en mineralen die goed voor ons zijn. Daarnaast bevat basilicum ook genezende krachten die al generaties lang gebruikt worden om ons gezond en fit te houden. Basilicum is een kruid dat zeer veel gezonde eigenschappen heeft. Het bevat onder andere veel vitamine A en C en vele goede mineralen zoals kalium, ijzer en koper. Basilicum helpt onder andere tegen misselijkheid, verkoudheid en koorts. Ook kunnen de blaadjes de pijn en jeuk verzachten van insectenbeten.

 • Koorts
 • Verkoudheid
 • Misselijkheid
 • Insectenbeten

Basilicum bloemen;

Basilicum bloeit in Augustus en krijgt prachtige witte bloemen

Basilicum is eenjarig en bloeit in Augustus. Er komen mooie witte bloemen op de stengel toppen van de basilicum plant. De witte bloemen kunnen gegeten worden en staan bijvoorbeeld leuk als garnering op het bord. Indien je alleen de blaadjes gebruikt is het een goed idee om de bloemtoppen af te knippen. De basilicum plant zal zich concentreren op meer nieuwe blaadjes en ook de smaak van het basilicum kruid blijft sterker.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.