Cayennepeper

Achtergrond

Cayennepeper is een klein maar zeer pittig pepertje. Deze hete pepers zijn familie van de paprika en worden over de hele wereld gebruikt om eten pit en warmte te geven. Van de kleurrijke Mexicaanse salsa’s tot de geurige Indiase curry’s, in veel keukens is de hete peper geliefd en berucht.

De cayennepeper is de vrucht van een eenjarige plant die een halve tot één meter hoog wordt. Oorspronkelijk komt deze plant uit Latijns Amerika, waar de Inca’s cayennepeper al gebruikten in combinatie met cacao, maar ook bij rituelen. Na de ontdekking van Amerika is de hete peper in recordtempo wereldwijd verspreid en heeft nu een belangrijke rol in de nationale gerechten van vele landen. De cayennepeper wordt ongeveer 5 cm lang en zijn geel of groen als ze onrijp zijn. Wanneer ze rijpen worden ze oranje of rood, de kleur die gedroogde peper zijn karakteristieke uiterlijk geeft.cayennepeper-plant

Cayennepeper is een belangrijk onderdeel van veel kruidenmengsels, zoals chilipoeder.

Gebruikswijze

Vooral in Zuid-Amerika en Azië worden pepers in grote hoeveelheden gebruikt om recepten pit en bite te geven. De Mexicaanse keuken leunt zwaar op de smaak en pittigheid van pepers, zoals bijvoorbeeld bij chili con carne. Hoewel de Indiase keuken het millennia lang zonder pepers deed en zich in die tijd ontwikkelde tot wat ze nu is, zijn deze rode smaakmakers ook hier niet meer weg te denken. Ze staan nu symbool voor de Indiase curry’s en worden in India zelf voor van alles gebruikt. Zo is de standaard smaak van chips in India die van rode peper.

Rode peper kan in veel combinaties gebruikt worden. Om pit aan een gerecht te geven, maar ook om een contrast aan te geven, zoals in combinatie met vers fruit of zoetigheden. De smaak past ook goed bij vleesgerechten, soepen of pasta’s. Bij matig gebruik overheerst de smaak niet en complementeert ze de andere aanwezige smaken. Bij overmatig gebruik legt het de andere smaken plat en kan een gerecht zo pittig worden dat het niet meer te eten is. Om de hete pepersmaak bij overmatig gebruik te dempen kan het beste iets vettigs worden genuttigd of toegevoegd aan het eten, zoals melk, yoghurt of rijst. Capsicum lost slecht op in water en drinken van bier of water kan het brandende gevoel in de mond juist erger maken.

Cayennepeper is overheersend en zeer pittig. Wees daarom voorzichtig met de dosering. Voeg het aan het begin van de kooktijd toe, zodat de smaak zich goed kan verspreiden. Bij gewenning kan meer cayennepeper toegevoegd worden.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.