Citroengras

Achtergrond;

Citroengras heeft een frisse, zurige smaak die erg aan de smaak van citroen verwant is. Citroengras, of sereh, wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, zoals in Thailand of Indonesië. Citroengras past goed in Oosterse stoofgerechten, curry’s en in combinatie met kokos of kip. Citroengras is in deze gevallen de frisse tegenhanger van de vaak pittige andere ingrediënten en zorgt voor een completere smaak.

Citroengras is een grassoort die in grote, dichte pollen groeit. Het groeit uit tot stengels die ruim een meter hoog kunnen worden. Citroengras komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië en groeit nog steeds veel in het wild in bijvoorbeeld Thailand. De onderste, binnenste bladeren hebben culinaire waarde en ruiken sterk naar citroen. De buitenste bladeren zijn erg hard en worden niet gebruikt. De pollen worden afgesneden bij de bodem en op ongeveer 15 cm hoogte. Vervolgens worden de stengels gedroogd en veelal gemalen. Vrijwel alle werk gebeurt handmatig op kleine boerderijen. Behalve in Azië wordt citroengras ook in Brazilië, midden Afrika en het Caraïbisch gebied verbouwd.

Al bij de Egyptenaren en Grieken was citroengras bekend en in gebruik. Destijds werd het vooral als medicijn gebruikt vanwege de kalmerende werking op het menselijk lichaam. Door de eeuwen heen is het voor veel medicinale eigenschappen in zwang geweest, bijvoorbeeld ter verlichting van menstruatiepijn, om gasvorming te verhelpen of om de spijsvertering te verbeteren. Daarnaast heeft citroengras in veel keukens een zeer prominente plek ingenomen. Met name in landen als India, Thailand en de Filipijnen is deze grassoort een erg populair gewas en smaakmaker in curry’s en schotels. Plaatselijk wordt citroengras op veel manieren gebruikt, ook bijvoorbeeld als anti-muggenmiddel.

Gebruikswijze

Citroengras heeft een frisse, zure smaak die erg lijkt op citroen in combinatie met gember. Deze grassoort, die ook wel sereh wordt genoemd, is erg populair in de keukens van Zuid-Oost Azië. Voornamelijk in landen als India, Thailand, Indonesië, Sri Lanka en de Filipijnen is het niet weg te denken uit de plaatselijke gerechten. Citroengras wordt vooral gebruikt bij curry’s, visgerechten en vleesschotels.

Citroengras kan zowel aan het begin als gedurende de kooktijd worden toegevoegd. Het mag gerust meekoken, zodat de smaak goed vrijkomt. Gebruik citroengras in Oosterse gerechten, of om een gerecht een zure tegenhanger te geven, bijvoorbeeld bij pittige of zoete gerechten. Citroengras combineert erg goed met kokos en kan prima gebruikt worden voor marinades voor vis en vlees. Combineer het bijvoorbeeld met laos, ketoembar en komijn voor een kruidige, aromatische marinade of als basis voor sauzen en wokschotels.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.