Munt

Algemene informatie over Munt

Munt is een plant die behoort tot de Lisbloemenfamilie. Er zijn veel muntsoorten. Muntsoorten zijn eeuwenoude cultuurplanten. Men vond de muntbladeren in Oud Egyptische graven van omstreeks 1200 en 600 voor Christus. De smaken van de muntvariëteiten kunnen erg verschillen. Zo zijn er muntsoorten die naar citroen smaken of soorten die naar appel geuren. Munt ruikt en smaakt sterk naar menthol. Het kruid wordt om deze geur- en smaakstof veel gebruikt voor producten als tandpasta, snoep en thee. In Noord-Afrika is het aanbieden van muntthee een gebaar van gastvrijheid. Muntthee geeft verlichting bij maagpijn. Het kruid werkt het ook tegen mond- en keelontstekingen.

Kweken of kopen;

MuntLet u bij de aankoop of de blaadjes van de munt gaaf en fris zijn, zonder verkleuringen. U kunt munt vers en gedroogd kopen in de meeste supermarkten en toko’s of groentespeciaalzaken. U kunt ook een pot munt kopen bij tuincentra. Zo hebt u altijd verse munt binnen handbereik. Het is een heel gemakkelijke plant en haar verzorging is erg eenvoudig. De munt welke u plukt, groeit snel weer bij. U kunt hem wel beter in de pot houden, omdat munt neiging heeft uw tuin te overwoekeren. Verse munt houdt u enkele dagen goed in de groentelade van de koelkast. Gedroogde munt bewaart u in een goed afgesloten pot op een droge donkere plaats. Gedroogde munt blijft op deze manier tot een jaar houdbaar.

Te gebruiken;

 

MuntMunt kunt u zowel vers als gedroogd gebruiken. Het is een prima smaakmaker in salades, sauzen en soepen. Munt smaakt heerlijk fris in de yoghurt of sauzen met yoghurt. Verse muntblaadjes staan prachtig als garnering op desserts en combineren uitstekend met chocolade. Andere toepassingen van munt zijn bijvoorbeeld in groentegerechten zoals courgettes, doperwten en tomaten. Lamsvlees smaakt ook uitstekend met munt. Zomerse drankjes kunnen leuk geserveerd worden met een ijsblokje waarin munt is mee gevroren.

In de keuken gebruikt men van de muntsoorten het meeste de kruizemunt en de pepermunt. Dat hebben zij voornamelijk te danken aan hun krachtig aroma. Pepermunt heeft groene stengels met een paarse gloed en langwerpige bladeren met paarsachtige nerven. Aan het uiteinde van de stengels groeien paarse bloemen. Kruizemunt of groene munt heeft glanzende, sterk geurende bladeren met een ronde vorm ene en een donzige beharing. De bloemetjes zijn klein en lichtviolet. Kruizemunt ruikt niet zo sterk als pepermunt. Van deze twee muntsoorten wordt kruizemunt het meeste in de keuken gebruikt.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.