Oregano (Origanum vulgare)

Wat is; (Oregano)

Oregano, of wilde marjolein, heeft een pittige, kruidige smaak die gedroogd het best tot zijn recht komt. Oregano is één van de belangrijkste smaakmakers van de Griekse en de Mediterraanse keukens. Oregano smaakt heerlijk op pizza’s en in schotels met bijvoorbeeld tomaat, kaas, courgette, pasta, Lam of kip.

Herkennen;

Oregano is een kleine, dichtbegroeide plant die ook in Nederland winterhard is. De plant wordt tot een halve meter hoog en maakt veel snelgroeiende takken met daaraan kleine, ovale blaadjes. De takken verhouten als ze ouder worden. In de zomer bloeit de plant met kleine, roze bloemen. Oregano (Origanum vulgare) is familie van de marjolein (Origanum marjorana), twee kruiden die veel overeenkomsten hebben. Door de gelijkende naam worden ze ook dikwijls verward: oregano wordt ook wel wilde marjolein genoemd, marjolein wordt ook wel echte marjolein of marjoraan genoemd. Marjolein is wat zachter en milder van smaak. Oregano komt in Nederland ook in het wild voor, vooral in Zuid-Limburg waar de geurige planten veel langs wegen en in velden staan.

Kweken en oogsten;

Oregano kan je het beste kweken op een plek met gedeeltelijk zon en gedeeltelijk schaduw. Zorg voor een grond met goede drainage en een neutrale PH-waarde. Oregano groeit zowel goed in potten als in de tuin.

Zaai oregano vanaf maart tot en met april onder glas. Als je oregano direct in de tuin wilt zaaien wacht dan tot april als het buiten warm genoeg is. Houd voor het zaaibed rekening met een plantafstand van 25 centimeter en een rijafstand van 25 cm voor optimale groei. Oregano kan dan tot eind juni buiten gezaaid worden.

  • Zaai de oregano zaden verspreid uit en niet dieper dan 5mm in de grond.
  • Leg een dun laagje aarde losjes over de oregano zaden heen.
  • Voeg een label toe met de datum waarop de oregano zaden zijn gezaaid en de naam van de plant.
  • De oregano zaden ontkiemen het beste bij een constante temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Laat de oregano zaden niet uitdrogen. Houdt de grond licht vochtig met een plantenspuit.
  • Na 10-20 dagen zullen de oregano plantjes tevoorschijn komen.

Oregano is winterhard dus eenmaal gepland wordt het ieder jaar een mooi bed van heerlijk geurende plant en bloemen

Het oogsten van Oregano is vrij simpel zodra de plant in bloei wil komen kun je hem snoeien tot 10 cm boven de grond. Wees niet bang want hij groeit gewoon door en je kunt hem in het seizoen nog een tweede keer oogsten. Wil je gewoon enkele takjes gebruiken voor in een gerecht, zorg dan dat je de grotere blaadjes aan de buitenkant van de plant afknipt. Gebruik hiervoor wel een scherpe snoeischaar.

oregano

Geneeskracht;

Bij de Grieken werd oregano onder andere om de antiseptische werking geroemd: volgens Aristoteles zou een schildpad die een slang had verorberd meteen oregano eten om niet aan het gif te sterven. Ook de Egyptenaren gebruikten oregano zowel als conserveermiddel, als om te desinfecteren en te genezen.

Gebruikswijze

De krachtige, kruidige en pittige smaak van oregano komt goed tot zijn recht in Griekse, Mediterraanse en Mexicaanse gerechten. Het is één van de belangrijkste smaakmakers voor een enorm aantal gerechten. Oregano is zeer geschikt voor pasta’s, omeletten en gerechten met kaas, tomaten, courgette, aardappel, kip, lam of paprika.

Kruidenmixen;

Oregano is een belangrijk onderdeel van de bekende ‘Italiaanse kruidenmix’ en Griekse salade mix en combineert uitstekend met onder andere tijm, salie en basilicum.

Oregano kan, in tegenstelling tot de meeste groene kruiden, aan het begin van de kooktijd worden toegevoegd. Hoe langer oregano verwarmd wordt, hoe meer smaak afgegeven wordt. Oregano is krachtig van smaak, maar overheerst niet snel. Oregano kan ook prima toegevoegd worden aan gerechten die niet verwarmd worden, zoals salades.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.