Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)

Rozemarijn is een struikachtige plant die houdt van een zonnige, maar beschutte plek waar die ongeveer 40 cm hoog kan worden. Rozemarijn is meerjarig, waardoor je lang kan genieten van dit heerlijk ruikende kruid. Het is een hardkruis en een echte smaakverrijker in gerechten.

Rozemarijn kweken;

Rozemarijn is een veelgebruikt keukenkruid met vele toepassingen. Rozemarijn kan binnenshuis groeien en staat graag op een zonnige plek in de vensterbank, maar ook in het Nederlandse klimaat kan de rozemarijn plant prima overleven. De rozemarijn plant kan wel 1 meter hoog worden en bloeit in het tweede jaar vanaf mei t/m juni. Rozemarijn is een plant die normaal gesproken in een redelijke droge en zanderige grond leeft en geef daarom niet te veel water.

Rozemarijn oogsten;

Bij het oogsten van rozemarijn gebruik je alleen de naald-achtige blaadjes en niet de stengel van de rozemarijn plant. Omdat de blaadjes erg hard en taai zijn kan je deze het beste nog in kleine stukjes snijden. Soms wordt rozemarijn niet in het gerecht gedaan, maar alleen gebruikt om het heerlijke aroma van de plant over te brengen in het gerecht. Het takje wordt dan met blaadjes en al afgeknipt en bovenop een ovenschotel gelegd. De rozemarijn plant gaat meerdere jaren mee en een gerecht heeft vaak maar kleine hoeveelheden nodig dus zal je met één plant altijd voldoende rozemarijn in huis hebben.

Rozemarijn drogen;

Rozemarijn kan je enkele maanden gedroogd bewaren en daarna verliest het haar kracht. Belangrijk voor het langer bewaren van rozemarijn is een donkere en koele plek. Zorg dat de pot luchtdicht is, omdat zuurstof de kwaliteit snel achteruit doet gaan. Na gedurende twee weken zijn de naalden droog. Als je de rozemarijn naalden kunt verpulveren zijn ze droog.

Bewaar de verpulverde naalden in een goed afgesloten wekpotje, zodat er geen lucht bijkomt. Het is nu klaar voor gebruik in jouw recepten.

My Recipes

%d bloggers liken dit: