Tijm (Thymus vulgaris)

Tijm is een mediterraan kruid dat als struikje groeit. Verse tijm is erg gezond en heerlijk in soepen, sauzen en stoofschotels. Het kruid wordt gebruikt in veelal alle  keukens rondom de Middellandse zee. Tijm bezit ook natuurlijke genezende krachten tegen hoest, verkoudheid en infecties. Het is een kruid met vele handige functies. Zo zijn aardappelen door tijm beter houdbaar en is het tijmazijn een goed ontsmettingsmiddel dat bijvoorbeeld kan worden gebruikt als schoonmaakmiddel. Kortom is een tijm plant in de tuin of in een pot altijd handig.

Tijm kweken;

Kweek je eigen verse biologische tijm in een pot op de vensterbank of in de tuin. Tijm kent vele soorten waaronder ook soorten die voorkomen in Nederland in het wild. Tijm Thymus Vulgaris is een bekend keuken en heelkruid met vele toepassingen. Tijm kan heel goed binnenshuis groeien en staat graag op een zonnige plek in de vensterbank. De tijm plant wordt 20 cm hoog en bloeit in het tweede jaar in het begin van de zomer. Tijm is een plant die normaal gesproken in een redelijke droge en zanderige grond leeft en geef daarom niet te veel water.

Tijm oogsten;

Tijm is makkelijk te oogsten en de blaadjes van de tijm plant groeien snel weer aan als je ze op de juiste manier plukt. Tijm pluk je het makkelijkst door een heel takje met blaadjes en al af te knippen. Daarna rits je eenvoudig met je vinger de blaadjes in één keer eraf. Kies een takje met blaadjes aan de buitenkant van de tijm plant. Laat de jonge bladeren en de bladeren bij de kern van de tijm plant zitten. Wil je de komende maanden tijm blijven oogsten pluk de tijm plant dan niet kaal en geef het ook de gelegenheid om door te kunnen groeien.

Tijm drogen;

Tijm kan je enkele maanden gedroogd bewaren en daarna verliest het haar kracht. Belangrijk voor het langer bewaren van tijm is een donkere en koele plek. Zorg dat de pot luchtdicht is, omdat zuurstof de kwaliteit snel achteruit doet gaan.

  • Pluk de bladeren van de steel en spoel deze goed af.
  • Dep de bladeren droog en laat ze daarna drogen in een goed geventileerde ruimte.
  • Na gedurende twee weken zijn de blaadjes droog. Als je de tijm blaadjes kunt verpulveren zijn ze droog.
  • Bewaar de verpulverde blaadjes in een goed afgesloten wekpotje, zodat er geen lucht bijkomt. Het is nu klaar voor gebruik in jouw recepten.

tijm

Is tijm gezond?

Tijm is een kruid dat zeer veel gezonde eigenschappen heeft. Het bevat daarnaast waardevolle voedingsstoffen zoals onder andere vitamine K en verschillende mineralen zoals mangaan, ijzer en calcium.

De bloemen van tijm bevatten belangrijke oliën die een genezende werking hebben op ons lichaam. Tijm versterkt het centrale zenuwstelsel en bestrijd infecties van bacteriën, schimmels en virussen. Tijm verzacht de luchtwegen en kalmeert heftige hoestaanvallen. Ook helpen tijm kruiden tegen griep, verkoudheid en een loopneus. Het verhoogt de weerstand en versterkt het immuunsysteem. Tijm kan worden ingezet bij infecties aan luchtwegen, urinewegen en het maag-darmkanaal. Tijm kruid is werkelijk onmisbaar in je tuin.

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.