Wat is eigenlijk een Mezédes (Mezethes)

Wat is eigenlijk een meze?
Een meze is geen voorgerecht of onderdeel van een diner, maar een gerecht dat -koud of warm- pittig, gekruid en vaak gezouten, wordt geserveerd, meestal samen met andere mezethes, als een aparte eet-ervaring. (In het Grieks: “mezé” en in meervoud “mezédes” = mezethes)

Mezedes

Het doel van de mezethes is tweevoudig:
1. om de smaak van de drank te vermeerderen en aan te vullen
2. om te voorzien in een goede achtergrond voor een sociaal samenzijn
In tegenstelling tot voorgerechten, (orektika) die bedoeld zijn om de eetlust op te wekken, is het in Griekenland normaal voor groepen vrienden en families om samen te komen of uit te gaan om  mezethes te eten. Zij delen verschillende heerlijke gerechten, drinken een drankje, praten en lachen. De kleine bordjes en schaaltjes worden met iedereen gedeeld aan tafel. Dit zorgt niet alleen voor een prachtige variatie aan smaken, maar creëert ook een levendige sfeer waar de Grieken om bekend staan.
Er zijn vele gerechten die traditioneel als mezethes worden gegeten, maar er is een grote flexibiliteit in wat er op tafel komt, afhankelijk van persoonlijke smaak.

Het serveren van mezedes is in de plaats Volos tot een culinair hoogstandje verheven. In de tavernes aan de haven wordt bij het bestellen van een glaasje Tsipouro standaard een 3 tal mezedes geserveerd. Meestal wat eenvoudige gerechtjes. Bestel je een 2e glaasje dan komen er weer wat nieuwe mezedes maar dan wat luxer. En dat gaat zo maar door. Dus als je met een paar vrienden een gezellige middag of avond hebt hoef je je geen zorgen te maken om een maaltijd te maken want dat wordt perfect verzorgd.